34912_413716423538_63111543538_4436791_6860674_nAz Educatio Kiállítás pénteki napján folyamatosan, 2-3 óránként újabb információkat tudhattak meg az érdeklődők a felsőoktatási felvételivel kapcsolatban. Összegyűjtöttük az aktuális híreket, információkat amelyeket érdemes megkérdezni a kiválasztott felsőoktatási intézménynél a felvételi lap kitöltése előtt!

Azt már tudjuk, hogy gazdasági képzésben 250 államilag finanszírozott helyet határozott meg az állam. Ezek elosztását pénteken délelőtt közölték az oktatási intézményekkel, a délután folyamán pedig megtudhattuk azt is, hogy ORSZÁGOS SZINTEN GAZDASÁGI ALAPKÉPZÉSBEN CSAK A NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁSI, AZ ALKALMAZOTT KÖZGAZDASÁGTAN ÉS A KÖZSZOLGÁLATI ALAPSZAKOKON LESZ ÁLLAMILAG FINANSZÍROZOTT KÉPZÉS! Tehát bárhova is jelentkezik ebben a felvételi eljárásban a hallgató mondjuk Turizmus-vendéglátás, vagy Pénzügy és számvitel alapszakra, sajnos ha 2012. szeptemberében kezdi a tanulmányaidat, biztosan fizetnie kell.

Az államilag finanszírozott képzéseknél a 2012. szeptemberében olyan hallgatói szerződést irattatnak alá, amelyben a hallgatók „azt vállalják, hogy a képzési idejük kétszereséig (ez lehet hat, tíz vagy tizenkét év) Magyarországon vállalnak munkát. Ha külföldre mennek, vissza kell fizetniük a képzési díjukat. A szerződésben az állam diktálta feltételek közé tartozik az is, hogy ha a diák a képzési idejének másfélszeresén túl nyújtja tanulmányait vagy esetleg nem diplomázik le, szintén fizetnie kell.” (http://nol.hu/belfold/roghozkotes__kepzesi_ido_ketszereset_magyarorszagon_kell_ledolgozni)

költségtérítéses képzések díját(http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/FFT2012A_AOF/FFT2012A_Tajekoztatas.pdf) pénteken délután hozták nyilvánosságra. E szerint a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán például 150.000,-/félév képzési díjjal kell számolni az üzleti képzések területén, mely összeg a tavalyi költségtérítés inflációval növelt értéke.

A képzési díjaknál fontos megkérdezni azt, hogy a képzési díj tartalmazza-e a nyelvoktatás költségét! A diploma megszerzéséhez ugyanis üzleti szakokon egy, vagy kettő szakmai középfokú nyelvvizsga szükséges. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán az alap-, a szakmai nyelvoktatás valamint a szakmai idegen nyelvű tantárgyak is ingyenesek!

Emellett egy kisebb városban – esetünkben Veszprémben – a megélhetési költségek is kedvezőbbek (például 20.000,- + rezsiért már külön szobát lehet kapni egy albérletben, de számos kollégium is rendelkezésre áll, a déli menüknél a főétel 600,- a leves pedig 250-300,- között található a belváros több vendéglátó helyén).

Fontos megkérdezni jelentkezés előtt, hogy egy-egy felsőoktatási intézmény milyen további lehetőséget biztosít a költségek csökkentésére. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán tanulmányi és szociális alapú ösztöndíjakkal, külföldi ösztöndíj és szakmai gyakorlati lehetőségekkel is tudjuk segíteni a hallgatókat.

Akinek a finanszírozás gondot okoz és gazdasági területen szeretne továbbtanulni, több lehetőséget kínálunk Számukra: az alkalmazott közgazdaságtan, a nemzetközi gazdálkodási, vagy a műszaki menedzser alapképzési szakok államilag finanszírozott képzésben indulnak, (http://wiki.gtk.uni-pannon.hu/mediawiki_hu/index.php/M%C5%B1szaki_menedzser_alapszak), s ezen kívül az államilag finanszírozott felsőfokú szakképzéseket (http://wiki.gtk.uni-pannon.hu/mediawiki_hu/index.php/Fels%C5%91fok%C3%BA_szakk%C3%A9pz%C3%A9sek) is ajánljuk.

Felvételivel kapcsolatos további információk

a honlapon: http://felveteli.gtk.uni-pannon.hu/

és a Facebook-on is elérhetők: http://www.facebook.com/gtkfelveteli

kérdéseket ezeken a felületeken, valamint a felveteli@gtk.uni-pannon.hu címen is várjuk!