Creative Commons licence

Creative Commons licence

Legendák sora lengi körül Veszprémet, amelyről úgy tartják: Géza fejedelem, majd fia I. István király és felesége, Gizella kedvenc tartózkodási helye volt. A város, amely az 1000. év környékén lényegében még csak a várat jelentette, az első királyi pár idején élte első fénykorát. Ők alapították a püspökséget, támogatásukkal épült a Szent Mihály Székesegyház és a veszprémvölgyi apácakolostor – itt készülhetett az a miseruha, amely a magyar királyok koronázási palástja lett. Gizella királyné koronáját az itteni egyháznak adományozta, ezzel a „királynék városává” emelte a várost, amely püspökének királyné-koronázási jogát 1216-tól törvény is megerősítette.

Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át: az Utcazene Fesztiválon 5+2 színpadon különböző stílusú (etno, jazz, blues, rock) utcai formációk zenélnek délelőttől estig a belvárosban, míg a Színházkertben ismert DJ-k mutatják be tudásukat országosan és nemzetközi szinten ismert zenészek ingyenes koncertjei mellett. A város erre a hétre valódi mediterrán hangulattal telik meg, s az ország legtávolabbi szegletéből is érkeznek az érdeklődők. Emellett több nagyszabású rendezvény – többek között Kabóciádé Gyermekfesztivál, A Tánc Fesztiválja, Veszprémi Nyári Fesztivál, Vivace Nemzetközi Kórusfesztivál, Veszprémi Ünnepi Játékok, három színház, számos szórakozóhely élő koncertekkel, változatos zenei kínálattal – is várja az érdeklődőket.

Veszprémtől 15 percre található a Balaton, ahol – Balatonalmádiban – a Pannon Egyetem saját kollégiummal és saját stranddal, valamint vízi teleppel rendelkezik, de erről majd az egyetemi kollégiumok és sportlehetőségek bemutatásánál részletesebben szólunk.