Torday Gábor pénteken délután (képgaléria itt) a korán érkezők figyelmét egy kis mi a közös a reklámban és a szexben párhuzammal indította, amelytől rögtön megélénkült mindenki a hatalmas hőségben.

A TBWA Budapest Reklámügynökség kreatív igazgatója szerint ma divatos a reklámkerülés, mégis vannak olyan reklámok, amelyek egyszerűen magukkal ragadnak, vagy utáljuk őket, vagy állandóan azokról beszélünk. Gábor elmondta, hogy a testi szerelemben és a reklámokban ugyanannyira közös vonás növekvő százalékkal a kezdeményezőkészség, a szorgalom, a kreativitás és a szenvedély; hiszen kötelességtudatból egyiket sem lehet csinálni.

torday

Elsőként fontos, hogy Légy érzéki! Mert sokszor a reklámok azért nem hatékonyak, mert nincsenek igazán tökéletesre fejlesztve. Példa: az emberek három nap alatt felfaltak egy egész reklámkampányt, amikor egy csokimárka húsvétkor hatalmas, ehető csokitáblákat helyezett el a forgalmasabb helyeken.

Következő alapszabály, hogy Szerezz meglepetést! Ki ne örülne, amikor a partnerétől valami kis újdonságot kap? Erre alapoz Gábor is, amikor építgeti a Káma szútra és a reklámok közös alapjait. Példa: Egy jótékonysági koncertre, amely az afrikai gyerekek ivóvíz-megsegítéséről szólt, úgy harangoztak be, hogy egy afrikai gyerek minden híradóba, beszélgetős műsorba beszaladt és megitta a riporterek előtti pohár vizet, több-kevesebb meglepetést okozva ezzel a műsorvezetőknek és a tévénézőknek.

A Swinger szabály: Oszd meg és uralkodj! Ez talán a reklámokban még jobban működik, mint a szerelemben, hiszen, ami tetszik nekünk, azt azonnal továbbítani akarjuk és fogjuk is az ismerőseinknek. Példa: a Redbull ládaderbijei, repülős-vízbeesős mutatványai, ahol több százan teszik kockára az életüket, hogy aztán ezt megmutathassák a barátaiknak, ők az ő barátaiknak és így tovább.

Állj készen a nap minden percében! – mondja Gábor, és az előadáson ücsörgők nagyban helyeselnek is, ez egy fontos dolog. Így van ez a reklámiparban is. Példa: Michael Phelps megígérte, hogy 8 olimpiai arannyal rekorder lesz, és amikor az utolsót is megszerezte, akkor már ment a reklám, amelyben gratuláltak neki? Hogy lehet ez? Hát persze, hogy az összes eshetőségről készítettetek egy rövidfilmet a szponzorok.

Koncentrálj az érzékeny pontokra! felkiáltással sem vitatkozik a közönség, Gábor azt mondja, nagy az emlékezeti értéke annak, amikor valakiből célzottan hatást tudsz kiváltani, nemcsak kiplakátozod a várost. Példa: San Paulo-ban a nagy légszennyezettség miatt az autómentes napok soha nem is voltak autómentesek. Az alagutakban pedig koromként rakódik a falra a kátrány. Egyszer aztán plakátok helyett a sötét falakra kapart feliratok látszódtak: Menj inkább metróval!

Mindig nagy kérdés, hogy Beszállhat-e a barátnőm is? Ez ízlés dolga, a reklámoknál azonban mindig mindenki beszállhat. Példa: Trafalgar Square, London, hatalmas karaoke, T-mobil.

Gábor utolsó intelme, amit a Káma Szútrából kölcsönzött számunkra, hogy Kerüljünk intim közelségbe. Mert meg kell találni az emberek saját hangját, a hozzájuk vezető utat. Példa: amikor az AIDS ellen kampányolók végre nem forgattak le újabb reklámokat az AIDSben szenvedőkről, hanem animáltak egy vicces kisfilmet, ahol egy nőt és egy férfit, csupán a nemi szervük jelzett.