Remek hírünk van borbarátok számára! A 2025/26-os őszi félévben a Pannon Egyetemen újra elindul a BorKatedra | Szeminárium a Magyar Borról kurzus.

A 3 kredites kurzust a Pannon Egyetem bármely nappali tagozatos hallgatója felveheti szabadon választható tárgyként.

Időpontok: szeptember 15., 22., 29., október 6., 13., 20., november 3., délután 12:45-14:15 és 14:30-16:00 között

Magyar Bormarketing Ügynökség által összeállított, a magyar borkultúrát középpontba állító tantárgy oktatásával a fiatalok olyan tudásanyag birtokába jutnak, amely felöleli a bor termeléséhez, értékesítéséhez, értékeléséhez és fogyasztásához kapcsolódó ismereteket, elősegíti a tudatos, mértékletes, minőségorientált borfogyasztás elsajátítását.

A tantárgy elősegíti a tudatos, mértékletes, minőségorientált borfogyasztás elsajátítását, a hallgatók a kurzus során megtanulják, hogy melyek azok a jellemzők és feltételek, amelyek a minőséghez, értékhez kapcsolódnak. Az elméleti tudásanyag mellett a hallgatók ismeretszerző borkóstolás keretein belül szerzik meg a kulturált, felelős borfogyasztásról és a bor értékelésének alapjairól szóló ismereteket.

Miről tanulhatsz a kurzuson? 

  • Borkóstolás – a bor általános bemutatása, kóstolástechnika
  • Szőlőtermesztés, borkészítés
  • Magyarország borvidékei
  • Szőlő-fajták (eredete, jellegzetességei, egyedi karaktervonásai, használatuk és a bennük rejlő piaci lehetőségek bemutatása)
  • Pezsgők és édesborok
  • Tokaj
  • Fenntarthatóság a borágazatban
  • Borpiaci trendek
  • Ételek és borok
  • Bor és egészség

További kérdés esetén fordulj bizalommal Dr. Madarász Eszterhez a madarasz.eszter@gtk.uni-pannon.hu e-mail címen.