20140924_1057212014. szeptember 24-én, anyaggazdálkodás óra keretében Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta egyetemi docens asszony vezetésével, gyárlátogatáson vettek részt a logisztikai menedzsment mester szakos hallgatóink, a BEURER-Hungária Kft-nél. A gyárlátogatásra a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Humán Szakemberek Klubjának keretében nyílt lehetőség, amelynek elnöki teendőit a hallgatók gyárlátogatását is vezető Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő látja el.

Az alábbiakban Tisler Veronika és Nagy Csilla számol be tapasztalataikról.

„A Pannon Egyetem Logisztikai menedzsment szakos hallgatóinak 2014.09.24.-én, lehetősége nyílt részt venni egy szakmai kiránduláson a Beurer- Hungaria Kft.-nél.

Kora délelőtti időpontban érkeztünk meg a cég telephelyére, ahol az első 20 percben az ügyvezető igazgató tartott egy rövid tájékoztatást magáról a cégről, amikor is megismerhettük a fő mérföldköveket (1919.-ben alapították Ulmban, közép méretű családi vállalkozás), első termékeket, valamint azt, hogy 1992-ben alapították a veszprémi gyárat, ahol 12 évig bérmunkát kölcsönöztek, majd önálló gazdálkodásra tértek át.

A Beurer Kft. ma már közel 300 féle terméket gyárt, mely az „Egészség és jó közérzet” mottót használja. A termékek 6 csoportra vannak osztva, melyek a következők: sport, terápia, szépség, baba, trend és életmód. A piaci részesedés 50%-át az ágymelegítők adják, mely a cég fő húzóterméke.

Miután megismertük a céget, a következő 20 percben a HR vezető tartott előadást, amikor is megtudhattuk, hogy határozott és határozatlan állományban dolgoznak itt az emberek. Az utóbbit a vevői igények határozzák meg. Mivel a korábbi évekre a bérmunkaerő volt valamilyen szinten a jellemző, ezért fontos, hogy a cég már 2014-től nem alkalmazott bérmunkaerőt. A bérrendszer 3 fő részből áll:

1. közvetlen fizikai teljesítménybér
2. közvetett I.
3. közvetett II.

Jellemző a cég által gyártott termékekre a szezonalitás, mely maximálisan a vevői igényekhez alkalmazkodik. A specifikus termékek megrendelésre szezonhoz kötött.

20140924_105657Felvételi eljárásnál az „egyenlő bánásmód” elvét alkalmazzák. Külön van felvételi eljárás kézi szerelőkre és az irodai dolgozókra. Kézi szerelők esetében elvárás a kiváló kézügyesség, kiváló látás, precizitás, tűrőképesség, valamint az ipari tapasztalat. Két részből áll a felvételi, előszűrésből, ebben az esetben személyes elbeszélésről van szó, valamint 5 perces tesztről, legózásról, valamint gyöngyöt kell fűzni időre csipesszel. Aki az előszűrésen megfelelt, annak jön az üzemi teszt, valódi környezetben cellavezetők tesztelik a potenciális dolgozókat, hogy tudják a munkavállalók mit vállalnak. Irodai állomány felvételiztetése már egész napos eljárás. Kompetenciákhoz egyedi feladatokat rendelnek, itt már egyéni és csoportos feladatok, valamint prezentálások is vannak.

A cég bemutatása után az ügyvezető igazgató úr megmutatta nekünk az egész termelési folyamatot, raktárt.

Először a fűtőszál gyártócsarnokban voltunk, ahol az ágymelegítőkbe épített fűtőszálakat gyártják. Ez egy teljesen gépesített eljárás, ahol a gép akár egy héten keresztül egyfolytában is működhet felügyelet nélkül. A folyamat két poliészter szál összetekercselésével kezdődik, ez az 1. tekercselés munkaállomásnál készül, majd következik az extrudálás az 1. extrudálás munkaállomáson. Ezt követően jön a második tekercselés, itt polietilén szálat tekercselnek a 2. tekercselés munkaállomáson, majd következik a második extrudálás a 2. extrudálás munkaállomáson.

Ezt követően azt néztük meg, hogyan teszik bele a melegítőt alkotó szivacsokba a fűtőszálakat. Három munkaállomáson kézzel összeillesztenek egy méretre vágott textilt és szivacsot, ezekre egy kefe segítségével tűket visznek fel, ezek mentén vezetik fel a fűtőszálakat, majd egy ultrahangos hegesztővel, ami 20.000 Hz/s rezgéseket kelt hozzárögzítik a textilhez a szálakat. Ezután egy másik munkaállomáson blankolják a kilógó vezetékeket majd összeforrasztják őket, végül ellenőrzik. A felhasznált szivacsot Németországból importálják. A melegítő párnákhoz hasonlóan a lábmelegítőket is így készítik azzal a különbséggel, hogy más formájú anyag az alapja, és van benne egy kivehető, mosható bélés. A felvezetékezett melegítők a varrókhoz kerülnek, akik a melegítő párnák esetén felvarrják a szegélyeket, címkét, míg a lábmelegítőknél összevarrják a darabokat, felvarrják a szegélyeket, címkét. Mindkét terméket ellenőrzésnek vetik alá, ami azt jelenti, hogy egy 5 kV-os terhelésnek teszik ki őket, amely ezt kiállja az biztonságosnak tekinthető. A Beurer egyik biztonsági szabadalma, hogy a melegítőkbe elhelyeznek egy kék polietilén szálat, amely egy biztonságosnál magasabb hőmérsékleten leolvad és megállítja a melegítőt a működésben, így megelőzve a baleseteket. Végül az elkészült termékek a csomagolókhoz kerülnek, akik végellenőrzés után díszdobozba teszik őket. A termékek legnagyobb fogyasztója a német lakosság.

Ezután az alapanyag raktárt néztük meg, amely 2004-ben újult meg teljesen. Az alapanyagok raklapos, tekercses tárolással vannak elhelyezve. Kb 1000 raklap és 700-800 karos hely van. Minden alapanyagnak megvan a pontos pozíciója, és fel van címkézve, ezen kívül egy rendszerbe be vannak vezetve. A raktárból könyvelés nélkül semmi nem vehető ki. A tekercsek karokon vannak tárolva, egy karon csak azonos cikkszámú termék helyezkedhet el, a nagyobb tekercsekből maximum négy darab lehet egy karon a kisebbekből ennél több is elfér. A raktár galériáján a szivacs tekercseket tárolják, melyeket Kínából importálják. A szivacsokból egy vákuum segítségével kiszívják a levegőt, így a behozatalkor, a szállításkori helytakarékosság miatt mindössze 60cm szélesek. Mielőtt használják őket ún. dekomplimálásnak vetik alá a szivacsokat, ami azt jelenti, hogy 24 órán keresztül szobahőmérsékleten (20˚C) hagyják, hogy visszanyerje eredeti formáját, ami így 1,40cm széles lesz. Az alapanyagraktárban vannak még a kapcsolók, amiket szintén Kínából hoznak be, továbbá a díszdobozok és a saját készítésű fűtőszálak. A készáruraktár nem a vállalat területén helyezkedik el, hanem egy közeli raktározási cég, a Locargo Kft. egyik raktárában, ahova a késztermékeket targonca segítségével szállítják el.

20140924_105426Az ágymelegítő üzemben ugyanazokat a műveleteket csinálják, mint az előbb leírt három munkaállomáson, csak gépesített módon. Egy teljesen automatizált gyártósoron (ami 32m hosszú és 6m széles) a gép először összeragasztja a poliészter textilt és a szivacsot, majd ebből a tekercsből behúz egy darabot a gép, amit átvisz a tűágyra. Erre kefével ráhúzzák a következő réteget, és a gép automatikusan ráfekteti a tűkre a fűtőszálakat, majd az ultrahangos hegesztővel hozzárögzíti a szálakat a textilhez. Ezután a dolgozók kezébe kerülnek az ágymelegítők, akik blankolják a szálakat, beillesztik a kuplung elemet, beforrasztják ezzel működőképes lesz az ágy. A varrószigeten felvarrják a szegélyeket és a címkéket. Majd a minőségellenőr vizsgálat alá veti a melegítőt, 2,5 kV-os terhelésnek teszi ki. Végül a végellenőrzés, majd a csomagolás következik. A becsomagolt termékeket raklapra teszik, fóliázzák és átviszik a készáruraktárba.

A Beurer-Hungaria Kft. követi az 5S-t és a kaizent. Ennek szellemében a gyárban található egy közérdekű termelési információ feliratú tábla, melyen mindenki látja, hogy mennyit termeltek, ez megfelelt-e a kívánt mennyiségnek, mennyi selejt keletkezett. Minden nap az ügyvezető igazgató úr vezetésével gyár túrát ún. gemba walk-ot tesznek, ahol felfedik a hibákat, a dolgozók elmondhatják, hogy milyen észrevételeik vannak. A kaizen elvét követve a dolgozók tehetnek javaslatokat arra, hogyan lehetne a munkafolyamatokat jobbá, hatékonyabbá tenni. Minden pénteken 5S meeting-et tartanak, ezen kívül a gyárban van egy 5S tábla is, tovább egy 5S csoport, ezek is a munka jobb, hatékonyabb végzése miatt léteznek. A gyárban az 5S észrevehető volt, mivel minden munkaállomáson volt egy szabványosított, illusztrált leírás arról, hogy hogyan kell az adott munkafolyamatot elvégezni.

Összességében a gyárlátogatás érdekes volt, teljes képet kaptunk a gyár működéséről és nagyon pozitív volt, hogy az összes feltett kérdésünkre készséggel válaszolt az igazgató úr.”

Köszönjük fogadó partnerünknek, a BEURER-Hungária Kft-nél. Soós Csaba ügyvezető igazgató úrnak és Molnár Erika HR vezető asszonynak, hogy lehetőséget biztosított hallgatóink gyakorlati ismereteinek bővítésére, valamit a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkár asszonyának, Dr. Somogyi Istvánnénak és a Humán Szakemberek Klub titkárának Pallósi Krisztina asszonynak, hogy hallgatóink részt vehettek a gyárlátogatáson.