ÜSZVA Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2015. november 13-án harmadik alkalommal rendezte meg Üzleti Szimulációs Versenyét középiskolások számára, amelyet ezúttal is rendkívül nagy érdeklődés kísért.

Az Üzleti Szimulációs Verseny egy vállalatvezetői döntési játék, melynek célja a döntéshozatali kompetenciák megszerzése szimulált vállalati környezetben szerzett gyakorlat alapján. A versenyen a vállalatvezetés gyakorlati kihívásaival ismerkedhettek meg a diákok: véghez kellett vinniük a rájuk bízott vállalat nyereséges működtetését a rendelkezésükre álló pénzügyi és tárgyi erőforrásokkal, figyelembe véve versenytársaik lépéseit is.

A verseny során megtanulták, hogyan és milyen döntéseket (ár, marketing, termelés, szállítás, fejlesztés) hozzanak versenypiaci helyzetben; mi ezek hatása a vállalati eredményre; hogyan ismerjék fel versenytársaik törekvéseit; hogyan alakítsanak ki stratégiát; mikor és hogyan módosítsák ezt. Megismerték a döntési helyzetek típusait, s megtudták, hogyan lehet hatékonyan csoportosan dönteni.

Az Üzleti Szimulációs Versenyre összesen 5 középiskolából 86 diák jelentkezett. Kilenc csapat képviselte a várpalotai Thuri György Gimnáziumot, hat a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolát, kettő a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégiumot. Egy-egy csapat érkezett a győri Deák Ferenc Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolából és a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumból.

Thuri

A Thuri Gimnázium csapata (Fotó: Radnai István)

A verseny két csoportban zajlott. Az egyik csoport nyertese a balatonfűzfői Öveges József Szakképző Iskola Gimnázium és Kollégium „KDMR” nevű csapata lett, melynek tagjai: Ozsváth Kitti Viktória, Földesi Regina, Berkes Mónika és Gyurica Dorina. A másik csoportban az első helyezést idén is a Veszprémi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola „VKKSZ” nevű csapata érte el, melynek tagjai: Ilisevics Bianka, Csomai Boglárka, Csonka Máté, Komáromi Miklós és Gfellner András.

A győztes csapatoknak ezúton is gratulálunk, további tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk. Továbbá köszönjük minden iskola, minden csapatának a részvételt.

A vállalatvezetés gyakorlata kihívásokat rejt magában, melynek során döntések sorát kell meghozni. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán a diákok lehetőséget kapnak ezen kihívásokkal megismerkedni az Üzleti Szimuláció (Business Simulation) című tantárgy keretében, melyen az Üzleti Szimulációs Verseny alapul. A Kar több száz hallgatója sajátította már el a tantárgy keretében szerzett ismereteket, közülük több sikeres cégvezető került ki.

A játékot a Gazdaságtudományi Kar nemzetközi kapcsolatai révén a világ számos részén játszották (pl. USA, Mexikó, Németország), valamint részt vettek benne az itt tanuló külföldi hallgatók is.