Balogh Bianka indiai étteremben a cserediákokkal

Balogh Bianka indiai étteremben a cserediákokkal

„Sziasztok! Balogh Bianka nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató vagyok és jelenleg tavaszi félévemet töltöm Szentpéterváron a Saint Petersburg State University of Economics and Finance-on Campus Hungary ösztöndíj támogatásával. A választott egyetem a város szívében van, a kollégium ahol elszállásolnak minket a campus közepén található, mindez körülbelül 10-30 percnyi sétára a leghíresebb látnivalóktól. Szóval elmondhatom, hogy a lehető legjobb helyre sikerült eljutnom mind tanulmányi, mind kulturális szempontból. A többi cserediákkal olyanok lettünk, mint egy nagy család (több mint 100 cserediák van ebben a félévben); mindent közösen fedezünk fel és próbálunk ki.

Amihez nehéz hozzászokni: az oroszok gyakran késnek, a 20 perc késés a normális – tulajdonképpen akkor még nem is késel ha 20 perccel a megbeszélt időpont után érkezel.

Érdekesség, hogy megérkezve rögtön szemet szúrt, hogy minden utcában található minimum egy sushi étterem, nekem viszont a szovjet berendezésű éttermek tetszettek legjobban és az orosz teázók.

Az óráim nagy része 1-2 hét alatt tömbösítve zajlik le, emellett heti 2-szer orosz óráim is vannak beépítve a tantervbe. Mostanra az angol és orosz tudásom is fejlődött, néha nehezebb váltanom magyarra, mint angolról oroszra és fordítva, bár ennek oka, hogy nincsenek magyar osztálytársaim, akikkel beszélhetnék anyanyelven.

Az összes kurzus gyakorlatias képzésben zajlik, ami annyit takar, hogy rengeteg beadandót, kutatómunkát, prezentációt és esettanulmányt csináltam az itt töltött hónapok alatt. Nagyon sok tapasztalatot szereztem ebben a félévben és olyan élményeket, melyeket sohasem fogok elfelejteni.

A végére még annyit: mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egy félévet külföldön töltsön valamilyen csereprogram keretében!

Üdvözlettel: Balogh Bianka”