2021. június 22-én került megrendezésre a két féléven át tartó Hungarian Startup University Program (HSUP) egyetemi záróeseménye, ahova a 10, az előző félévben továbbjutásra javasolt csapat kapott meghívást.

A HSUP egy két féléves e-learning tárgy, amelynek első félévében az innovatív gondolkodásmód és a startup világ megismerése került a fókuszba, míg a második félévben a vállalkozások felépítésével kapcsolatos gyakorlati tudást sajátíthatták el a hallgatók a felajánlott tárgyak keretében.

A HSUP nem egy hagyományos egyetemi kurzus, ahhoz, hogy a hallgatók előrehaladásukról visszajelzést kaphassanak, minden modul végén egy modulzáró tesztet írtak. Ezek teljesítésén túl az első félévben a hallgatóknak egy one-pager formájában kellett bemutatniuk innovatív ötletüket, amelyet szakmai zsűri rangsorolt és beszámoló után tett javaslatot a továbbjutásra. Azoknak, akik a kurzust a második félévben is folytatni kívánták, ennek első bemutatható verzióját meg is kellett valósítaniuk.

A második félévben a továbbjutó ötlet megvalósításához a hallgatók ösztöndíj formájában anyagi támogatásban részesültek, ehhez csapatokba szerveződve a továbbjutó ötletekkel kellett foglalkozni, dolgozni.

A csapatoknak a második félévben egy előrehaladási jelentést (progress report) és egy „pitch” videót kellett készíteniük, amelyet az NKFIH szervezésében szakmai zsűri értékelt. A Pannon Egyetemen kiegészítettük ezt egy személyes – online térben történő – előadással is, ahol a résztvevő csapatok szakmai tanácsot kaptak a továbbfejlesztéshez, és az egyetemi Tudás- és Technológiatranszfer Központ vezetője, dr. Vonderviszt Lajos, a zsűri elnöke felajánlotta, hogy a továbbiakban is segíti az ötletek projektté válását.

A zsűri tagjai kiemelték, hogy nagyon jó ötletek valósultak meg, és több tudományterület és szakmai kapcsolat alakult ki, amelyek hozzájárultak a megvalósításhoz.

Dr. Fehérvölgyi Beáta köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemi tanuláson kívül, ezeknek a versenyeknek és lehetőségeknek nagyon komoly szerepe van a sikeres szakmai életpálya elején, így nagyon örült az NKFIH országos kezdeményezésének, illetve annak, hogy a hallgatók ilyen szép számmal vettek részt benne.

A Hungarian Startup University Program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg.