I-SICSA Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara nemzetközi partnerekkel együttműködve I-SICS Nemzetközi Társadalmi Innovációs Versenyt szervezett 2016. augusztus 24-25-én a Pannon Egyetemen.

Az I-SICS projekt célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülő társadalmi problémákra, és ösztönözzék őket, hogy társadalmilag felelősségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplői legyenek helyi közösségüknek.

A versenyzők feladata olyan ötletek kidolgozása volt, amelyek újszerűek, a társadalom számára hasznosak, társadalmi igényeket elégítenek ki, és új társadalmi együttműködéseket hoznak létre.

2016 májusában minden partner megszervezte saját régiójában az I-SICS Társadalmi Innovációs Verseny helyi fordulóját, amelyen hallgatók mutatták be a társadalmi innováció témakörébe tartozó projektötleteiket. A regionális fordulók legjobb helyezettjei mérték össze tudásukat a nemzetközi versenyen augusztus végén.

első_helyezettA nemzetközi verseny első díját a „Melting Pot” című projekttel a belga Anna Nauwelaerts, Cato Van Roeyen, Emma Lansens, Hanne Styfhals és Leen Willems szerezte meg. A „Melting Pot” egy olyan catering vállalkozás, amely menedékkérők számára biztosít lehetőséget, hogy bemutassák nemzetük gasztronómiáját, tradícióit, ezáltal kapcsolatot teremt a menedékkérők és a befogadó társadalom között, növelve a szolidaritást és egymás elfogadását.

A legkreatívabb prezentációért járó díjat a spanyol Lucas Amat Junquera és Isaac Soler Ramos
a „Sponsor a wall” című projekttel érdemelte ki, amely a társadalmi problémák elleni küzdelmet a városokban elhelyezett falfestmények segítségével hivatott támogatni.

A leginnovatívabb társadalmi célú projekt díjat a belga Noura El-Jafoufi által kidolgozott „The School Assembly” projekt nyerte el, melynek középpontjában egy olyan iskolai fórum létrehozása áll, amely lehetőséget teremt a különböző társadalmi csoportok közötti találkozásra és eszmecserére.

I-SICSA „Legrelevánsabb ötlet Európa számára napjainkban” díjat a „Career Compass” projekt kapta, amelyet a Pannon Egyetem hallgatói, Szabó Helga és Leitner Veronika dolgoztak ki. A projekt magyarul a „Mesterségtájoló” címet viseli, s a pályaválasztásban nyújt hatékony segítséget.

A legnagyobb globális potenciállal bíró projektnek a spanyol Manuel Gros, Denise Camou és Justin Graside által kidolgozott „StrateDo” című projekt bizonyult. A „StrateDo” egy ingyenes online szoftver, amelynek segítségével kisvállalkozások elkészíthetik online marketing stratégiájukat.

A legkörnyezetbarátabb projekt díjat pedig a horvát Maria Lepur és Igor Štrangarević „Eco (Re)action” projektje érdemelte ki, melynek középpontjában a környezettudatos nevelés és az újrahasznosítás áll.

A díjazott projekteken túl a megváltozott munkaképességűek számára történő munkahelyteremtéstől kezdve, álláskeresést segítő szolgáltatáson, hagyományőrzést támogató projekten át, szabadidő- és gyógycentrum létrehozásáig, számos hasznos ötlet elhangzott.

A verseny köré egy nyári tábor is szerveződött 2016. augusztus 21-27. között, amelynek helyszíne Balatonalmádi volt. A tábor során a versenyzők szakmai workshopokon vehettek részt, amelyek többek között prezentációs technikák bemutatásával, forrásszerzéssel, interkulturális kommunikációval foglalkoztak.

I-SICSA projekt a KA2-Cooperation and Innovation for Good Practices c. Erasmus+ projekt keretében, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a BIC Group s.r.o. (Szlovákia), a CVO Antwerpen (Belgium), az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. (Nagykanizsa), a Regional Development Agency of Slavonia and Baranja (Horvátország) és a Rovira I Virgili Egyetem (Spanyolország) együttműködésével valósul meg.

További információ a projektről a http://isics.gtk.uni-pannon.hu/ és a http://isics.gtk.uni-pannon.hu/competition/ oldalon olvasható.