I-SICS csoportképA Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara nemzetközi partnerekkel együttműködve I-SICS Nemzetközi Társadalmi Innovációs Versenyt szervez, melynek regionális fordulójára 2016. május 27-én került sor a Pannon Egyetemen.

Az I-SICS projekt célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a környezetükben felmerülő társadalmi problémákra, és ösztönözzék őket, hogy társadalmilag felelősségteljesen gondolkodjanak, aktív, elkötelezett szereplői legyenek helyi közösségüknek.

A versenyen hallgatók mutatták be a társadalmi innováció témakörébe tartozó projektötleteiket. Ezen ötletek sajátossága, hogy újszerűek, a társadalom számára hasznosak, társadalmi igényeket elégítenek ki, és új társadalmi együttműködéseket hoznak létre. A megváltozott munkaképességűek számára történő munkahelyteremtéstől kezdve, szállodai mentorprogramon, pályaválasztási tanácsadó és álláskeresést támogató szolgálaton, valamint biotermelésre specializálódott segítő házon át, szabadidő- és gyógycentrum létrehozásáig, számos hasznos ötlet elhangzott. A legjobb projektterveket kidolgozó versenyzők továbbjutottak a nemzetközi fordulóra, amelyen a többi regionális fordulók legjobbjaival mérik össze tudásukat 2016 augusztusában Balatonalmádiban.

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karon megrendezett regionális fordulón az alábbi eredmények születtek:

I. helyezett: Szabó Helga és Leitner Veronika „Mesterségtájoló” c. projektje
II. helyezett: Krémer Viktória, Kántor Szilvia és Strack Flórián „Jövő Nemzedéke Központ” c. projektje
III. helyezett: Gergina Szabolcs Gyula, Horváth György, Knausz Lívia és Plander Zsófia “ÁllásPONT” c. projektje

I-SICS megnyitóA projekt a KA2-Cooperation and Innovation for Good Practices c. Erasmus+ projekt keretében, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar, a BIC Group s.r.o. (Szlovákia), a CVO Antwerpen (Belgium), az Európa Konzorcium Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. (Nagykanizsa), a Regional Development Agency of Slavonia and Baranja (Horvátország) és a Rovira I Virgili Egyetem (Spanyolország) együttműködésével valósul meg.

További információ a projektről a http://isics.gtk.uni-pannon.hu/ és a http://isics.gtk.uni-pannon.hu/competition/ oldalon olvasható.

Dr. Bognár Ferenc, projektmenedzser (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar):

“Az I-SICS egy igazi gyöngyszem az Erasmus+ finanszírozású projektek között, érzésem szerint a célját maximálisan hívatott beteljesíteni. Minden adott ahhoz, hogy a projekt által sikeresen megszólított ötletgazdák kifejleszthessék, sőt akár rövid úton élesben is kipróbálhassák működés közben azon ötleteiket, melyekkel egy jobb, hasznosabb, sikeresebb társadalmat kívánnak támogatni. Nem elhanyagolandó szempont, hogy a versenyzők aktivitásukkal a saját vállalkozásukat is lendületbe hozhatják. Nagy segítség, hogy az alkotó környezet megteremtéséhez a teljes nemzetközi projektcsapat hozzáállása példaértékűen pozitív, ahogy köszönettel tartozunk a Tempus Közalapítványnak is, hogy fáradhatatlanul támogatják a projektet megvalósulásában úgy szakmailag, mint emberileg.”

I-SICS prezentációDr. Fehérvölgyi Beáta, fejlesztési dékánhelyettes (Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar): 

“A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán kiemelt célunknak tekintjük a vállalkozási és vállalkozásfejlesztési ismeretek átadását, valamint a vállalkozói attitűd erősítését a hallgatóink körében. Ugyanakkor nem tudunk és nem is akarunk elmenni a társadalmi problémák mellett, és küldetésünk szerint tevékenységeinkkel hozzájárulunk a Közép-, és Nyugat – Dunántúli Régiók, valamint Magyarország társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.
A fenti célok éppen összeérnek az I-SICS projekt kapcsán, hiszen olyan vállalkozások megtervezésére kértük a fiatalokat, amelyek nem feltétlenül non-profit jellegűek, de mindenképpen reagáljanak, nyújtsanak megoldási javaslatokat valamely társadalmi problémára, kihívásra.
A felkészítés és a zsűrizés során az egyetemi oktatók mellett a társadalmi kihívásokra érzékeny vállalkozókat is meghívtunk, ezzel is erősítve az akadémiai és a vállalkozói szféra közötti kapcsolatépítést.”