Idén is nagy érdeklődés kísérte a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának GreenLike versenyét, melyet ezúttal a Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratóriummal együttműködve hirdetett meg. Több, mint 100 középiskolás diák vett részt az országos megmérettetésen, mely a környezettudatosság, fenntarthatóság és körforgásos gazdaság témáját helyezte középpontba.

A kétfordulós GreenLike verseny a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú “Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” c. projekt keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg.

Az online előválogatón, 2021. október 20-án a versenyző csapatok körforgásos gazdasággal kapcsolatos feladatokat oldottak meg, melyek között volt feleletválasztós teszt és kifejtendő kérdésekre történő válaszadás. A tizenegy legtöbb pontot elérő csapat jutott tovább a november 12-ei döntőre, amely online és személyes részvétellel került megrendezésre.

A döntőn, melynek központi témája ezúttal az élelmiszerpazarlás volt, interaktív és kreatív feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek: egy rövid videóban mutatták be a csapatot és az élelmiszerpazarlás helyzetét a környezetükben, majd rögtönzött beszéd formájában körforgásos gazdasággal kapcsolatos fotók alapján alkottak összefüggő szöveget, végül pedig egy élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos esettanulmányt dolgoztak fel és prezentálták a megoldásukat.

A döntőn, a csapatok teljesítményét értékelő szakértő zsűri tagjai Nyikos Ráhel, dietetikus, a www.tudatosdieta.hu szakértjője, Dr. Lukács Pál Zoltán, a Pannon Egyetem Körforgásos Gazdasági Fenntarthatósági Kompetencia Központjának igazgatója és Dr. Sebestyén Viktor, a Fenntarthatósági Megoldások Kutatólaboratórium tudományos munkatársa voltak.

Az országos versenyre összesen 25 csapat regisztrált, így több, mint 100 diák vett részt az online előválogatón. Jelentkeztek csapatok Egerből, Nyíregyházáról, Budapestről, Kaposvárról, Győrből, Sopronból, Barcsról és természetesen Veszprém megyéből – Pápáról és Várpalotáról – is. A döntőre 11 csapat jutott tovább, vagyis több, mint 40 diák mérte össze tudását.

A verseny végeredménye:

1. helyezett: a budapesti Szent Angéla Gimnázium “STING” csapata, melynek tagjai: Bocsák Péter, Grabner András, Thaler Csongor

2. helyezett: a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Technikum és Kollégium “CASH4S” csapata, melynek tagjai: Járó Noémi, Kerper Anna, Mesterházi Ádám, Nagy Attila

3. helyezett: a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium “Helianthus” csapata, melynek tagjai: Berger Virág Olívia, Hegyi Dorka, Nagyvári Zorka, Porpáczy Hanna Róza

„Az idősebb generációk számára már életbevágó, hogy a mostani fiatalok mit gondolnak, mit tudnak a klímaváltozásról, a fenntarthatóságról és a körforgásos gazdaságról, és mit fognak tenni a szebb jövőnkért. Fontos, hogy a fiatalok már ne csak nézzék, de lássák is a körülöttük levő világot, és cselekedjenek érte! Hiszem, hogy a versenyen résztvevő 120 diák nem csak többet tud ma már a körforgásos gazdaságról, mint a verseny előtt, de a téma iránt elkötelezett és tevékeny állampolgárrá is válik.” – mondta el Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, a verseny fővédnöke.

Képgaléria >>>

A verseny a 2019-1.3.1-KK-2019-00015 azonosító számú, „Körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntartható kompetencia központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című pályázati projekt keretében valósult meg.