Életének 91. évében elhunyt Dr. Vándor Józsefné nyugalmazott egyetemi docens, tanszékvezető.

Egy új tudományterületet, a gazdasági oktatást és kutatást honosította meg az akkori Veszprémi Vegyipari Egyetemen.

E tudományterületnek lelkes oktatója és magas szintű művelőjeként rövid időn belül megvédte kandidátusi értekezését.

Tudását kezdetben a vegyészmérnök, majd később a szervező vegyészmérnök szakos hallgatóknak töretlen energiával igyekezett átadni.

A szervező vegyészmérnöki szak különösen fontos volt számára, hiszen alapítóként mindig kitüntetett figyelemmel és nagy szeretettel felügyelte, gondozta a képzésük minden mozzanatát. Hallgatóival közvetlen, meleg emberi kapcsolatot tartott, nemcsak az előadások során, de a mindennapokban is.

Utódai az így lefektetett alapokra tudtak építeni a gazdasági és menedzsment képzések – ma már széles – körének kialakításakor. Gondos odafigyeléssel megteremtette az oktatás és kutatás emberi, szervezeti feltételeit.

Dr. Vándor Józsefné 90. születésnapján családtagjai, kollégái és egykori hallgatói körében

A szakmai ismeretek átadása mellett szak szintű tanulmányi kirándulásokat szervezett, ahol oktató beosztottjaival és a hallgatókkal együtt szakmailag hasznos, emberileg derűs és emlékezetes napokat éltek meg.

Az egyetem életében szakmai jelenlétén túl a vidám mindennapok résztvevőjeként is ismert volt. Ilyen volt például, amikor az Egyetemi Napok kortes rendezvényei során a női oktatói futballcsapatot vezette.

Szociális érzékenységét valamennyien érezhettük: szinte minden nap érdeklődött problémáink iránt, hasznos tanácsokat adva, megoldást keresve. Így kiterjedt figyelme arra is, hogy fiatal kollégáinak megkönnyítse a lakáshoz jutását.

Nyugdíjba vonulása után is tartotta a kapcsolatot az Egyetemmel. Követte az eseményeket, amíg egészsége engedte, a legutóbbi időkig rész vett rendezvényeinken. Volt hallgatói gyakorta felkeresték otthonában is.

Emléke fejthetetlen marad mindannyiunk számára.

Köszönjük Máriának, amit Tőle kaptunk. Nyugodjon békében.

Dr. Kovács Zoltán
Dr. Dimény Erzsébet