Balázs Roland öt éves egyetemi pályafutása alatt nem egy, hanem kettő diplomát is szerzett párhuzamosan műszaki menedzser, valamint közgazdász szakokon. Még tanulmányai alatt kezdett el a Valeo-nál dolgozni, ahol ezidáig húsz évet töltött el különféle logisztikával, illetve beszerzéssel foglalkozó pozíciókban, jelenleg pedig senior projektbeszerzőként tevékenykedik.

– Milyen szakokat végeztél a Pannon Egyetemen?

– Már a gimnázium közepe felé eldöntöttem, hogy műszaki menedzser szakon szeretném megkezdeni a tanulmányaimat. Műszaki és gazdasági beállítottságú vagyok, ráadásul veszprémi születésű, így kézenfekvő volt, hogy az akkoriban még Veszprémi Egyetemre fog esni a választásom.

1995-ben kezdtem meg az egyetemi pályafutásomat és menet közben úgy alakult, hogy a közgazdász szakot is elvégeztem a menedzseri mellett. Mindkettő diplomámat ugyanazon évben, 2000-ben kaptam kézhez.

Akkoriban még nem tudtam, hogy az iparban vagy inkább gazdasági vonalon szeretnék-e elhelyezkedni, emellett úgy éreztem, hogy energiám és időm is engedi, hogy a két szakot párhuzamosan tudjam elvégezni. Ráadásul ez a két szak nagyon jól kiegészíti egymást és a mai napig úgy gondolom, hogy ezen diplomák az ipar mellett a gazdasági vonalon is előnyt jelenthetnek a munkaerőpiacon.

– Hol dolgoztál a diplomáid megszerzése után?

– A kötelező szakmai gyakorlatomat a Valeo-nál végeztem, ezt követően pedig még a diploma megszerzése előtt állást ajánlottak számomra, és azóta is ennél a vállalatnál dolgozom, immáron húsz éve.

A Valeo Logisztikai osztályán diszponensként kezdtem a pályafutásomat: én feleltem egyrészt a gyártáshoz szükséges alapanyagok folyamatos és zökkenőmentes rendelkezésre állásáért, másrészt pedig a késztermékek vevők felé való disztribúciójáért is.

Ezt követően kerültem át a beszerzési osztályra, ahol szériabeszerző pozícióban dolgoztam: a logisztikusok munkájához szükséges anyagok beszerzését végeztem. Ez mindképp egy előrelépés volt a számomra, hiszen amíg logisztikusként operatív tevékenységekért voltam felelős, addig szériabeszerzőként stratégiai feladatokat láttam el.

Mindeközben különféle határozott idejű projektekben is volt szerencsém részt venni, az SAP rendszer bevezetési projektjében például másfél évig vállaltam szerepet.

– Mivel foglalkozol jelenleg? Mesélj kicsit a munkádról!

– A ranglétra következő fokára lépve projektbeszerzőként tevékenykedtem, ami azt jelenti, hogy új, még nem létező termékekhez kapcsolódó beszerzési tevékenységeket végeztem. Itt az új alkatrészek tendereztetése, azok gyártószerszámainak legyártatása, minőségügyi jóváhagyatása, s ezáltal a szériagyártásba való bevezetése volt a feladatköröm.

Immáron öt éve dolgozom senior projektbeszerző pozícióban, amely révén az újabban érkező kollégák mentorálását is ellátom.

– Milyen érdekességet emelnél ki a munkáddal kapcsolatban?

– Az új termékek létrehozása egyértelműen óriási kihívással jár. A folyamat során nagymértékű kreativitásra, problémamegoldó képességre és tapasztalatra van szükség.

Egy olyan multinacionális cégnél, mint a Valeo nagyon fontos a nyelvek ismerete is, hiszen napi rendszerességgel tárgyalunk angolul nem csak európai, hanem amerikai és ázsiai beszállítókkal is.

Emellett megemlíteném azt is, hogy annak köszönhetően, hogy a Valeo a világ egyik vezető autóipari cége a magyarországi cégcsoport is folyamatosan megkapja a legújabb vállalatirányítási és munkaszervezési módszereket és lehetőségeket, így pedig mindig a legfrissebb és legjobb technikákat tudjuk alkalmazni a gyakorlatban.

– Milyen élményekre emlékszel vissza a legszívesebben a Pannonon eltöltött évekkel kapcsolatban?

– A legnagyobb élményt az egyetem által nyújtott szabadság jelentette számomra. Egyetemistaként sokkal tudatosabban és szabadabban tudja az ember alakítani az életét és az időbeosztását, ami azért is hasznos, mert ránevelt minket az önállóságra és végsősoron felkészített minket a nagybetűs életre.

Természetesen az egyetemi napokra és a diákcentrumban végigmulatott éjszakákra is szívesen emlékszem vissza. A legtöbb tanárral nagyon jó volt kapcsolatunk és a társaság is szuper volt – csak azt sajnáltam, hogy az évek során sokan lemorzsolódtak.

Az egyetem sokféle sportolási lehetőséget nyújtott számunkra. Amikor időnk engedte előadások között ping-pongozni jártunk, emellett fociztunk és teniszeztünk is.

– Mit tanácsolnál a mostani hallgatóknak?

– Csak tanácsolni tudom, hogy aki érez magában elég elszántságot és erőt, az végezzen el egy másik szakot is az elsővel párhuzamosan, hiszen nagyjából másfélszeres energiabefektetéssel kettő diplomára tehet szert az ember, ami pedig hatalmas előnyt jelenthet a munkaerőpiacon.

Akkoriban a műszaki menedzser szakon kettő, középfokú nyelvvizsgára volt szükség a diploma megszerzéséhez: az angol és a német nyelvtudásom pedig nagyon sokat segített abban, hogy könnyebben végezzem el a feladataimat. Saját tapasztalatból beszélve javasolnám a mai hallgatóságnak, hogy a nyelvekre fektessenek minél nagyobb hangsúlyt, hiszen ma már minden szektor tele van külföldi partnerekkel. A tárgyalóképes angol nyelvtudás egyre inkább követelmény a belépő munkavállalókkal szemben, így azt javaslom, hogy ne dőljön hátra az sem, akinek van egy középfokú nyelvvizsgája, hanem folyamatosan fejlessze tovább magát ezen a téren is.

Az utolsó tanácsom pedig az lenne, hogy használjanak ki minden szakmai lehetőséget a hallgatók, amit az egyetem illetve a cégek kínálnak a tanulók számára. Menjenek gyárlátogatásokra, cégvezetők által tartott előadásokra, tanulmányi versenyekre, és ha van rá lehetőségük, próbálják ki magukat szakmai gyakornoki pozíciókban is. Ezeken az alkalmakon az egyetemen megszerzett elméleti tudást lehet minél több szakmai információval megtámogatni.

– Miért ajánlanád a Pannon Egyetemet másoknak?

– Lassan több mint 20 éve végeztem el az egyetemet, a mai felsőoktatási viszonyokat és az egyetem helyzetét pedig nem ismerem túl mélyen. Az akkori viszonyokból és a tapasztalataimból kiindulva viszont elmondhatom, hogy egy nagyon diákközpontú és élhető egyetemnek ismertem meg az akkori Veszprémi Egyetemet.

Emellett a Valeo a mai napig többoldalú együttműködést folytat a Pannon Egyetemmel: különféle analízisekre és kémiai, sőt, radiológiai elemzésekre is fel szoktuk kérni az itt dolgozó kutatókat, oktatókat. Emiatt pedig csak ajánlani tudom a Pannon Egyetemet nem csak a hallgatók, hanem a cégek számára is, hiszen sok segítséget kaphatnak a különféle, speciális feladatok elvégzésében.

Az interjút készítette: Gyulai Edina


Ha a Pannon GTK Alumni szervezetről bővebb információt szeretnél, látogass el honlapunkra! Kattints!>>>