Ez alkalommal a Pannon Egyetem egykori műszaki menedzser szakos hallgatójával, Kürti Tamással beszélgettem, aki azon kívül, hogy vérbeli vállalkozó, a KÜRT Akadémia tulajdonosa és intézményvezetője, attól sem riad vissza, hogy két keréken hódítson meg erdőt, mezőt, hegyet és völgyet.

– Kérlek, mondj néhány szót magadról! A GTK mely szakján végeztél, mit tanultál pontosan?

– Második generációs vállalkozó vagyok, négy gyermeket nevelek. Nagyon szeretem a vállalkozói létet, szeretek közepes- és nagyméretű szervezetek stratégiai és vezetőfejlesztésével foglalkozni. A Pannon Egyetem műszaki menedzser szakán, vállalkozás szakirányon végeztem.

– Hol dolgozol, mivel foglalkozol jelenleg?

Az általam alapított vállalkozást, a KÜRT Akadémiát vezetem. A KÜRT Akadémián nyílt képzések formájában, gyakorló szakemberek segítségével gyorsan változó szakmákat oktatunk kis-, közepes- és nagyvállalatok munkatársai számára. Vállalati programjaink keretében stratégiai, szervezeti, technológiai és menedzsment módszertani eszközökkel az ország legjobb gyakorló vezetőivel és szakembereivel jelentős változásra elkötelezett vezetőket, vezetői csapatokat támogatunk cégeik jövőállóságának fejlesztésében.

– A KÜRT akadémia alapítója és tulajdonosa vagy. Miért döntöttél úgy, hogy vállalkozóként belépsz az oktatás világába?

– Nálunk az oktatás szeretete és képessége már-már családi hagyománynak tekinthető. A nagymamám gimnáziumi tanárként és igazgatóként dolgozott, édesapám egyik kulcsképessége pedig az volt, hogy képes volt bonyolult dolgokat érthetően elmagyarázni. Engem az izgat, hogy milyen módon tudom jobbá tenni a környezetemet, hogyan tudok segíteni a különböző közösségeknek abban, hogy szakmai szempontból fejlődjenek, előrébb lépjenek.

– Jól gondolom, hogy az oktatás közel áll a szívedhez? Sohasem gondolkodtál el azon, hogy PhD fokozatot szerezz és a felsőoktatásban helyezkedj el?

Nem, sosem gondolkodtam ezen, mert engem a gyorsan változó szakmák érdekelnek, azok, amelyeket a felsőoktatás nem képes megfelelő sebességgel lekövetni. Már az egyetemi éveim alatt is az akkoriban újdonságnak számító internetes stratégiákkal foglalkoztam.

– Mennyiben járult hozzá a hallgatóként szerzett tapasztalat és szaktudás ahhoz, hogy saját vállalkozásba kezdj?

– Voltak jelentős momentumai. Az egyik legfontosabb az volt, hogy kibernetikát és rendszerelméletet is tanultunk, ez a mai napig sokat segít komplex üzleti struktúrák megértésében, fejlesztésében. Fontos területek voltak még a mikroökonómia és a számvitel, hiszen az ezekből a tantárgyakból megszerzett tudás segítségével ki tudok számolni minden olyat, ami a vállalkozásaim esetén kulcsfontosságú, képes vagyok követni a fontos pénzügyi történéseket. Elegendő rápillantanom egy pénzügyekkel kapcsolatos Excel táblázatra és máris értek mindent. Nagyon hasznos volt az is, hogy menedzsment módszertanokat is tanultunk, az ilyen jellegű tudás jó kiindulási alap volt számomra a hatékony üzleti együttműködésekhez.

– Az egyetemi éveket követően hogyan jutottál el oda, ahol jelenleg a karrieredben tartasz, hogyan lett belőled sikeres vállalkozó?

– Már a szakdolgozatomban is innovatív projektek menedzselésével foglalkoztam. Maga az egyetem csodálatos lehetőség volt számomra, hiszen az egyik tanárom, Szabó Lajos felkarolt és rábeszélt, hogy egy akkor vitt projektem modellezéséből TDK (Tudományos Diákkör – a szerk.) dolgozatot írjak. Az Intézményi Tudományos Diákköri Konferencián első helyezést értem el, így megmérettethettem magam az Országos Tudományos Diákköri Konferencián is. A TDK-s élményekre építve a szakdolgozat megírása már nem tartogatott nagy kihívásokat.

Már az egyetem alatt is volt saját vállalkozásom, úgy is mondhatnám, hogy a vállalkozás a véremben van. Valójában az egyetemre is azért iratkoztam be, hogy még magasabb színvonalon tudjam üzemeltetni a vállalkozásaimat. Az egyetem alatt sikerült bizonyítanom rátermettségemet a munka világában is, így nem volt nehéz állást találnom, sőt, inkább engem bombáztak ajánlatokkal. Nem multinacionális cégeknél, hanem vezető vállalkozásoknál kezdtem el dolgozni így már a kezdetektől fogva magas szintű feladatokat kaptam, magas minőségről indíthattam. Dolgoztam az első internetes stratégiai tanácsadó cégnek, Amerikában pedig az usanotebook.com stratégiai felépítését vezettem. Ezután Veszprémben építettem egy, az egyetemhez kapcsolódó menedzsment gyakorló műhelyt. Az volt a célom, hogy az egyetemi menedzsment képzéshez gyakorlati terepet illesszek. Munkatársaimmal az egyetemtől és a vállalati szférából hoztunk projekteket, melyeken hallgatók dolgozhattak.

Fontos kiemelnem, hogy a családi vállalkozásban is megkezdhettem volna a szakmai pályafutásomat, de én ki akartam próbálni magam függetlenül is. Később, amikor végül mégis csatlakoztam a családi vállalkozáshoz, akkor is az érdekelt, hogy én magam mit tudok hozzátenni annak sikeréhez, így összeraktam és felnövesztettem egy kutatás-fejlesztési üzletágat. Amikor ráébredtem, hogy az emberek még a technológiáknál is jobban érdekelnek, eladtuk a családi céget és kivásároltam belőle a korábban már megalapított KÜRT Akadémiát. Azóta csak ezzel foglalkozom, illetve az ebből három évvel ezelőtt kivált, nagy sikerű etikus hacker képzéssel, amelyet egy szintén általam tulajdonolt cég visz tovább. Szeretem a vállalkozásaimat, ügyvezetői szerepet azonban nem vállalok bennük, abban ugyanis nem érzem magam elég jónak.

– Ehhez biztosan kemény munkára volt szükség. Van időd lazítani, van valamilyen hobbid?

– Hegyi kerékpározom, anélkül nem is bírnék ekkora terhelést. A munkámnak fontos része az idő, de még fontosabb része a minőség. A hobbim egyrészt edzi a fizikai állóképességemet, másrészt sokat hozzátesz a stresszkezelési képességeimhez, hiszen a bringázással le tudom vezetni a stresszt.

– Hogyan emlékszel vissza a hallgatóként töltött évekre? Kik voltak a kedvenc tanáraid, melyek voltak a legmaradandóbb élmények?

– Lényeges momentum volt, hogy budapesti gyerekként Veszprémbe mentem tanulni. Veszprém nyugalma nagyon sokat adott nekem, sokkal jobban el tudtam mélyülni bizonyos engem érdeklő ügyekben és tantárgyakban, mint az Budapesten sikerülhetett volna.

Az első számú kedvencem Gaál Zoltán volt, miatta választatottam a műszaki menedzser szakot, hiszen a tudása és a módszerei egyaránt világszínvonalúak voltak. Kiemelkedő fontossággal bír még számomra Szabó Lajos, aki sokat segített abban, hogy gyakorlati tapasztalataimat elméleti hátterekkel is megerősíthessem. Rajtuk kívül természetesen szívesen emlékszem vissza még másokra is, hiszen rengeteg tudást és élményt szereztem. Arra is büszke vagyok, hogy Obermayer Nóra, a GTK jelenlegi dékánhelyettese évfolyamtársam volt, számomra élmény azt látni, hogy ő mennyire szeret ott tanítani és a gyakorlati tudását is átadni a hallgatók számára.

– Mi az, amit leginkább szerettél a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karában, mit adott Neked az egyetem?

– A tanárok nyitottságát. Ha volt egy szakmai dilemmám, mindig nyitva voltak az ajtajaik, mindig mehettem beszélgetni. Ezen kívül természetesen kulcsszerepe volt még a DC (Diákcentrum – a szerk.) bulijainak is.

– Te miért ajánlanád egy pályaválasztás előtt álló fiatalnak a PE-GTK-t?

– A nyugalomért, amit Veszprém ad. Veszprémben lehet koncentrálni a tanulásra, lehet hatékonynak lenni, sportolni, bulizni, minden fontosra van idő, a figyelmet nem szabdalja szét semmi.

– Hallottál már a GTK öregdiákokat tömörítő alumni programjáról?

Már csatlakoztam is, több alumni programon is részt vettem már, bár a valódi hasznát még nem tapasztaltam meg. Úgy gondolom, hogy jó lenne egy napi vagy heti szintű online fórum, az még előrébb vinné a kezdeményezést.

– Hallgatóként érdemes megszívlelni a tapasztaltabb kollégáktól érkező intelmeket. Mit tanácsolnál a jelenlegi, végzés előtt álló hallgatóknak a jövőre nézve?

– Ne a végzés után kezdjenek el foglalkozni azzal, hogy hol fognak majd dolgozni. Minél hamarabb szerezzenek szakmai gyakorlatot és tapasztalatot, mert azok birtokában a diploma megszerzését követően könnyebb lesz a döntés azzal kapcsolatban, hogy hogyan és hol tudnak, vagy szeretnének elhelyezkedni.

Az interjút készítette: Strack Flórián


Ha a Pannon GTK Alumni szervezetről bővebb információt szeretnél, látogass el honlapunkra! Kattints!>>>