Gyárlátogatás az Algidába2017. november 14-én 12 órakor a „Munkaköri leírások” óra keretében Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő vezetésével alkalmunk volt ellátogatni az Unilever veszprémi gyárába, hogy megismerkedhessünk a jégkrémkészítés folyamatával.

Megérkezésünkkor a kapuban várt minket a gyár HR asszisztens dolgozója, aki a kísérőnk volt a nap folyamán. Vezetésével a gyár egyik konferenciatermébe mentünk, hogy meghallgassunk pár előadást. Először egy munkavédelmi előadáson kellett részt vennünk, hogy megtudjuk, milyen veszélyek vannak a cégnél, és mit kell tenni probléma esetén. Majd ezt követően két előadást hallhattunk a gyár megalakulásáról, működéséről, kapcsolatairól és a termékekről. Nagy örömünkre az előadások alatt bármennyi jégkrémet fogyaszthattunk.

Az előadásokat követően két részre szedték a csapatot, hogy megkezdhessük a gyárlátogatást. Mi az első csapattal mentünk. Először egy öltözőbe kellett menni, hogy a munkavédelmi eszközöket és ruhákat megkapjuk. Fel kellett venni egy munkavédelmi cipőt, köpenyt, szemüveget, hajhálót és füldugót kellett tenni a fülünkbe a nagy zaj miatt.

Miután elkészült mindenki, egy gyári mérnököt kaptunk vezetőül a gyárlátogatás során. Nagyon meglepő volt első ránézésre a gyár. A plafonig mindenhol gyártósorok és szalagok mentek végig az épületben. Megnézhettük mindkét méretű csokis és a vaníliás Magnum elkészítésének folyamatát. Nagyon érdekes volt, hogy milyen hosszú folyamaton megy keresztül, és hány alkalmazott kell, hogy elkészüljön a csomagolásig. Számumra itt volt a legnagyobb meglepetés. A munkavállalók folyamatosan figyelték a szalagról lejövő jégkrémeket és tették azokat dobozba. Ez a munkafolyamat hatalmas odafigyelést igényelt.

A Magnum jégkrémek után megnézhettünk egy különleges jégkrém tortát is, amit nem árulnak Magyarországon. Nagyon jól nézett ki a végeredmény a folyamat végén.

Szintén volt alkalmunk megnézni a Cornetto fagyi elkészítését is. Érdekes volt, ahogyan elkészítik összességében ezt a fagyit. Minden egyes folyamatánál más munkavállalónak kellett figyelnie, nehogy probléma legyen.

Végül egy különleges dobozos jégkrém elkészítésének folyamatát láthattuk. Először a dobozt körbefújták csokival, majd megtöltötték jégkrémmel és csokidarabokkal. Nagyon jól nézett ki, de sajnos itthon nem árulják. Ennek a fagyinak az elkészítése a leghosszabb, mert 4 órát vesz igénybe.

Összességében hálás vagyok és nagy élmény volt ide eljutnom. Érdekes, hogy hogyan készítik el a kedvenc jégkrémeimet, és mennyi munkát igényel. Remélem, lesz még alkalmam eljutni az egyetem alatt ilyen helyekre.”

A beszámolót Ötvös Evelin emberi erőforrások alapszakos hallgató készítette.

Gyárlátogatás az Algidába