P1500958Ahogy egy korábbi bejegyzésünkben Papp Zsófia tanárnő már beszámolt róla, Animáció tárgyból a hallgatói csoportos projektmunkákat (megtervezett egy-egy órás animációs programokat) minden csoportnak ki kellett próbálnia a gyakorlatban is. Volt olyan csoport, aki óvodásokkal töltött el egy órát, több csoport alsó tagozatos általános iskolásokat animált, és néhány délutánra az Életöröm Idős Otthon lakóinak életét is színesebbé tették. Az alábbiakban Géczi Zsuzsanna, Turi Alexandra és Virág Dorina, turizmus-vendéglátás szakos hallgatók beszámolója olvasható a Simonyi Zsigmond Ének – Zenei és Testnevelési Általános Iskola 4. B osztályának szervezett animációs programról.

“Az idei félévben az Animáció óra keretein belül oktatónktól, Papp Zsófiától kaptuk a feladatot, hogy három vagy négyfős csapatokban készítsünk egy animációs programot gyerekeknek. Miután csapatunk összeállt, – a tagok: Géczi Zsuzsanna, Turi Alexandra, Virág Dorina – közösen úgy döntöttünk, hogy a kisiskolásoknak, pontosabban a 9-10 éves korosztálynak szeretnénk egy izgalmas feladatot összeállítani 45 percben.

P1500963Mindenképpen szerettük volna a vidámságot képviselni, ezért próbáltuk a gyermekek napját színesebbé tenni. A programokat eszerint alakítottuk ki. Első feladatként a kézműveskedést beszéltük meg, hiszen április végén közeledett az anyák napja, ezért gondoltuk, hogy a kicsik biztos örülni fognak, ha meg tudják lepni valamivel édesanyjukat. Így egy papírból készült vidám színekkel teli virágot készíthettek, ami egy anyák napi verssel gazdagított papírpohárban kapott helyet.

A második feladatként egy mozgásosabb programra gondoltunk, amivel talán még jobban fel tudjuk fokozni a kicsik kedvét. A játék maga különböző – akár hétköznapi – szituációk eljátszásáról szólt, úgymint orvos és beteg, vagy akár otthoni sütögetés.

Az előkészületek során próbáltunk emlékezni saját gyermekkorunkra, és hogy mi magunk minek örülnénk. Izgultunk, hogy minden rendben menjen, de egyben vártuk is a gyerekek foglalkoztatását.

Miután minden előkészület megtörtént, április 24-én 10 órára a 4. B osztályba osztottak be minket, ahol pont aznap 16 kisgyerek volt, közülük egyetlen lánnyal. Mielőtt beértünk az osztályterembe, kicsit megtorpantunk, hogy talán a fiúk nem fogják annyira szeretni a kézműves foglalkozást. De szerencsére pozitívan csalódtunk. Az osztály és a tanárnő is nagyon aranyosan fogadott bennünket. A gyerekek nagyon örültek a kézműves foglalkozásnak, sőt, némelyik fiú annyira belelendült, hogy két virágos poharat is sikerült készítenie édesanyjának. De volt olyan is, aki szintén hamar végzett, és színes rajzokkal egészítette ki a már elkészült poharat.

P1500968Szerencsére a második feladatot, a szituációs játékot is nagyon élvezték, azt tapasztaltuk, hogy az ennyi idős gyerekek nagyon szeretnek csapatban versenyezni, de nem is a nyeremény, hanem inkább a játék, a szituációk előadása kötötte le őket. Nagyon lelkesek és aranyosak voltak.

A feladatokon kívül az osztály ajándékként kapott tőlünk állatos nyomdákat, csapatunk logóját (daloló napocska), valamint színes állatos matricákat is, amikért a gyerekek rajongtak.

Elsősorban próbáltunk hozzájuk barátként viszonyulni, de ez nem is volt nehéz, hiszen minden feladatban aktívak voltak, nagyon helyesen, ők is nagyon kedvesen és barátságosan álltak hozzánk. Meglepetésünkre nem is kellett őket motiválni és fegyelmezni, bár hozzátesszük, hogy a jó viselkedéshez nagyban hozzájárult az osztályfőnök felügyelete. Ennek ellenére oldott hangulatban tölthettük el ezt az időt a gyerekekkel, és ez a 45 perc szinte elrepült.

Összességében pozitív élmény volt számunkra a gyerekekkel töltött háromnegyed óra. Biztos, hogy sosem fogjuk elfelejteni ezt az élményt. A foglalkoztatás előtt félve mentünk be a terembe, míg utána jókedvűen, jóérzéssel, felszabadultan távoztunk. Mindenkinek ajánljuk, hogy egyszer próbálja ki ebben is magát, ráadásul a gyermekekkel töltött idő igazi feltöltődés volt a vizsgákkal teli hétköznapokban.

Köszönjük szépen az élményt a Simonyi Zsigmond Ének – Zenei és Testnevelési Általános Iskola 4. B osztályának!”