Börtön2016. március 22-én reggel 9 órakor a Pannon Egyetem nappali, valamint levelező tagozatos hallgatóiból álló csoport, Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő szervezésében a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tett szakmai látogatást.

A börtönlátogatás során tapasztaltak ismertetése hallgatói beszámoló keretében olvasható az alábbiakban. A beszámolót Freund Anna, Király Edina, Szabó Vivien, Varga Nicolett hallgatóink készítették.

Az első rész itt olvasható.>>>

“A börtönben a raktárak a gazdasági osztály felügyelete alá tartoznak, a raktárosi feladatokat szintén fogvatartottak látják el segédmunkás munkakörben. Minden fogvatartott részére alapfelszerelés kerül kiadásra, amivel el kell tudni számolnia. A letéti raktárban tárolják a fogvatartottak ruháit, mivel egy fogvatartottnál a zárkában egyszerre csak annyi ruhatermék lehet, amit a zárkaszekrényben el tud helyezni. A felesleges ruhadarabokat az asztali beszélők alkalmával a hozzátartozóknak kiadhatják. A fogvatartotti állomány szállítása körszállítás keretein belül zajlik. A rabszállító busz először Budapestre a “gyűjtőbe” megy, majd innen szállítják tovább a rabokat a meghatározott bv intézetbe.

Mivel az intézetben nincsen mosoda, a fogva tartottak által viselt ruhát, ágyneműt Sopronkőhidán tisztítják. A börtönök szinte teljesen önellátóak, az élelmiszer alapanyagokat különböző börtönök mellett működő gazdasági társaságok állítják elő, és ezeket szállítják ki az intézeteknek. A börtönök üzemeltetője a Magyar Állam. Az étkeztetésben lehetőség van speciális diétákra is pl: cukorbeteg, lisztérzékeny, zsír-fűszerszegény, stb, a kóser étkezést azonban csak Budapesten tudják biztosítani.

Az épületben az aznapi létszám szerint 198 fő fogvatartott tartózkodott, ebből 31 fő nő és 2 fő fiatalkorú.
A nőkkel a legnehezebb bánni, ők nehezen élik meg a család hiányát, valamint sokuk tulajdonképpen anyaként van bent. A fiatalkorúakra jellemzőbbek inkább a zárkán belüli erőszakos cselekmények, például a verekedés, ezért fontos, hogy programokkal lekössék őket. A zárkán kívül a rabok foglalkoztató helyiségekben, könyvtárban vagy sportudvaron, konditeremben is eltölthetik idejüket, az időkorlátozás mindenhol 1-1,5 óra.

Egymás között versenyeket is szervezhetnek. Az elmúlt években több példa volt már arra is, hogy zenekarok, színjátszó körök léptek fel a börtön falain belül. A munkáltatás során a fogva tartottak főznek saját magukra, és az őrségre is. Az ebédet ételosztó kocsikon viszik a zárkákhoz. A tisztálkodásnak is megszabott rendje van, a nők, fiatalkorúak, illetve a foglalkoztatottak naponta fürödhetnek, de a nem dolgozó férfiak csak heti három alkalommal (hétfőn szerdán és szombaton). A zárkákban viszont hideg-meleg vizes mosdó van, és az alapfelszerelésként járó lavór segítségével mindennap tudnak tisztálkodni.

BörtönA börtönben folyamatosak a beruházások, a tavalyi évben napelemeket szereltek fel a tetőre, mellyel az épület áramellátásának 20%-át tudják fedezni, idén pedig azt tervezik, hogy az ott dolgozók irodáiba, szolgálatteljesítési helyeire telepítenek légkondicionálókat. A körleteken a fürdők és folyosók felújítása jelenleg is tart.

A rabokat őrző személyzetnek különleges elvárásoknak kell megfelelni. Ahhoz, hogy valaki rabszállító autót vezessen, külön alkalmassági vizsgát kell tennie. A hivatásos állományú tagok 3 szintre tagozódnak: a tiszthelyettesek érettségivel rendelkeznek, a tisztek diplomával rendelkeznek, majd később az évek múlásával lépnek elő főtisztekké.

Mint ahogy már említésre került, több raktár is működik a börtön területén. A szemetet nem raktározzák, hanem naponta elszállítja a veszprémi hulladékkezelő cég. Azok, akiknek nincsen megfelelő ruházatuk a szabadulásukkor a segélyruha raktárból biztosítanak részükre, ezt különféle karitatív szervezet, például a Máltai Szeretetszolgálat támogatja.

A rabok nem feltétlenül a bűncselekményük alapján vannak a zárkákban elhelyezve, hanem pl: életkor, személyiség és testalkat alapján. Külön körletrészen vannak elhelyezve a nők, és a gyermekek bántalmazói.

A rabok között a kávé, cigaretta/dohány minősül a legfontosabb terméknek. Ezek beszerzésére lehetőségük van a korábban említett csomagküldés során, valamint a letéti számlán lévő pénzösszegből is kifizethetik ezeket a javakat az intézeten belül lévő büféből történő vásárláskor. Maximálisan 198.000 Forint/ hó állhat a fogvatartottak rendelkezésére, természetesen először az intézet, illetve az állam felé fennálló tartozást kell kifizetniük.

A veszprémi előzetes házban dolgozókra ugyanolyan követelmények vonatkoznak, mint a többi hivatásos állományéra (rendőrség, katasztrófavédelem). Meghatározott időközönként orvosi (évente), pszichikai (2 évente), valamint fizikai (évente) állapotfelmérésen vesznek részt a dolgozók, koruknak, valamint beosztásuknak megfelelő elvárásokkal. Jelenleg körülbelül 130-an dolgoznak az intézményben.

Összességében elmondható, hogy a kirándulás tanulságos volt abból a szempontból, hogy megismerhettünk egy teljesen másként működő társadalmi réteget. A bezártság egy teljesen más szocializációt alakít ki, amelyben mind a fogvatartott, mind pedig a büntetést végrehajtó személy a külvilágtól eltérően, a benti “törvényeknek” megfelelően kell, viselkedjen.
Mellékelve látható két fénykép is, elsőként az Intézetbe történő belépés előtti, majd a “kiszabadulás” pillanata látható.”

A beszámolót Freund Anna, Király Edina, Szabó Vivien, Varga Nicolett hallgatóink készítették.