Börtön2016. március 22-én reggel 9 órakor a Pannon Egyetem nappali, valamint levelező tagozatos hallgatóiból álló csoport, Pató Gáborné Dr. Szűcs Beáta tanárnő szervezésében a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tett szakmai látogatást.

A börtönlátogatás során tapasztaltak ismertetése hallgatói beszámoló keretében olvasható az alábbiakban. A beszámolót Freund Anna, Király Edina, Szabó Vivien, Varga Nicolett hallgatóink készítették.

“Látogatásunk elején Herczeg Attila bv. százados bv. osztályvezető-helyettes érdekes történeteket mesélt a börtönéletről, illetve arról, hogyan próbálnak meg a hozzátartozók meg nem engedett dolgokat becsempészni a raboknak.

Példaként szolgált az úgynevezett biofű, amit úgy próbáltak beküldeni, hogy a hétköznapokban nyomtatásra használt A/4-es papírlapokat befújták ezzel a szintetikus droggal. A börtöndrogként is ismert rivotril, olyan orvosi vényhez kötött gyógyszer, melynek nyugtató hatása van. Ezt egy esetben pisztáciának álcázva akarták bejuttatni, a pisztácia héjába belerakták, majd összeragasztották, és visszarakták a zacskójába. Az intézet személyzete azonban ezt észlelte, így a gyógyszer nem jutott el a címzetthez.

Amikor megérkeznek a hozzátartozók által beküldött csomagok a börtönbe, minden esetben csomagvizsgáló géppel ellenőrzik, mielőtt azt a fogva tartott átvenné. A csomagvizsgálón keresztül minden látható, ami a csomagban található. A fogva tartottak között egy időben elterjedt, hogy az indigó papírba csomagolt dolgokat nehezebben lehet átvilágítani, mert az indigó visszaveri a fényt. Természetesen ez tévhit, ugyanúgy felismerhető a bele rejtett tárgy.

A börtönben lehetősége van a raboknak szakmát tanulni, az elmúlt években három szakmát sajátíthattak el: szobafestő mázoló, épület-karbantartó és kertépítő. Ezek OKJ-s képzések voltak, a börtönbe érkeztek az oktatók, és ott is vizsgáztatták le a rabokat. Ez egy jó lehetőség, hiszen ha kiszabadulnak a börtönből, így talán könnyebben el tudnak helyezkedni, valamint a papírokon nincs feltüntetve, hogy a képzést a büntetés-végrehajtási intézetben végezték el.

A fogvatartottak személyes férőhelyére vonatkozóan nemzetközi szabályok érvényesek. A zárkában a berendezés (vaságy, zárkaszekrény, stoki.) nélküli szabad mozgásteret írják elő. A börtönökben, egy zárkában egy fogvatartottnak 3,5-4 m2 közötti helyet kell biztosítani. A veszprémi börtönben, jelenleg az egy fogvatartottnak jutó hely megfelel az Uniós elvárásoknak. Hazánkban azonban még mindig vannak olyan börtönök, ahol az előírt négyzetmétert a túlzsúfoltság miatt nem tudják betartani.
A jelenlegi helyzet javítása érdekében 2018-19-ig 5 db új börtön fog épülni Magyarországon, ebből 4 db 500 fős és 1 db 1000 fős, a közelünkben Komlón lesz egy 500 fős intézmény.

Az intézmény falain látott csodálatos képeket egy fogvatartott készítette, verseket is írnak a fogvatartottak, általuk készített maketteket is láthattunk.

BörtönA Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet hat szakterületre bontva látja el szakmai feladatait. Ebből háromnak női osztályvezetője van, illetve maga a börtön parancsnoka is nő. Ezek a tények arra utalnak, hogy bár megerőltető és kihívásokkal teli a büntetés-végrehajtási szakma, mégis számos területén találkozhatunk női munkavállalóval.

A biztonsági osztály feladatai közé tartozik az előállítás, az épület őrzése valamint a szállítás.

A körletfelügyelők váltott műszakban dolgoznak. Három kényszerítőeszközük van a körleten: gumibot, könnygáz és bilincs.

A „bentlakóknak” lehetőségük van a kinti hozzátartozóikkal történő kapcsolattartásra. Egyszerre 12 fogvatartott vehet részt asztali beszélőn, maximum 4 hozzátartozó érkezhet látogatóba, közülük maximum 2 fő lehet 18 év feletti. Legfeljebb egy csókot válthat kedvesével a fogvatartott, ennél több testi kontaktus nem megengedett.

A börtönben négy kapcsolattartási forma lehetséges. A biztonsági beszélőfülkét, a szabályokat nem követő, illetve megőrzésen tartózkodó fogva tartottak esetében használják. Ezen kívül kapcsolattartási forma még a telefon, a levelezés valamint a csomagküldés. Egy rab egy hónapban csak egy törvényileg szabályozott 5,5 kg-os általános csomagot kaphat, valamint ruhacsomagot korlátlan mennyiségben.

Az intézetben jelenleg 198 fogvatartott tartózkodik, ebből 47 végez valamilyen munkát. Ez lehet konyhai, takarító, udvaros takarító vagy műhelyes (lakatos, villanyszerelő, asztalos). A munkáltatás során háromfélét különböztetnek meg: díjazás nélküli, költségvetési, és bérmunkáltatás. Díjazás nélküli munkáltatás során a fogvatartott naponta összesen 4 órát, havonta pedig összesen 24 órát dolgozhat. Költségvetési munkáltatás során az elvégzett munkáért fizetést kap. Ez az összeg a mindenkori minimálbér 30%-a, körülbelül 30,000 forint, ebből levonják a tartási költséget, ami fejenként 410 forint/nap, az ezután fennmaradó összeget a fogvatartott letéti számlára utalják. Emellett érdemes megemlíteni, hogy jelenleg 8500 Forint a fogvatartottakra jutó napi tartási, mindent lefedő költség, amelyet az állam finanszíroz. Az intézetben bérmunkáltatás is folyik, jelenleg az Alap Európa Kft. biztosít munkát a rabok számára.”

Folyt. köv.