A program rövid leírása:
A program célja, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg a törvényhozó munkát, a törvényhozás menetét és az országgyűlési  képviselők munkáját. A hallgatók a program során kiegészíthetik elméleti ismereteiket és kipróbálhatják magukat a képviselők szerepében. Mint-a-Parlamentre jelentkező csoportok a jelentkezéssel egy időben egy logóval ellátott frakcióprofilt és a meghirdetett témák közül egyhez törvényjavaslatot nyújtanak be, melyet szeretnének előterjeszteni a program ülésnapján. A jelentkezett csoportok közül a szervezők hatot választanak ki, a benyújtott anyagok minősége és a jelentkezési gyakoriság alapján.

A kiválasztott hat csoport anyagait egy szakértő bizottság értékeli a következő szempontok szerint:
– szakszerűség (mennyiben felel meg egy törvényjavaslat formai követelményeinek),
– kidolgozottság (az adott területet mennyire részletesen szabályozza figyelembe véve a téma összetettségét)
– felkészültség (választott témában való jártasság),
– kreativitás (újító javaslatok megjelenése).

A bizottság által legtöbb pontot szerzett frakció törvényjavaslata kerül az ülésnapon megtárgyalásra, melyhez minden frakciónak lehetősége van módosító javaslatokat írni. Az ülésnapon bizottságokban, a törvényalkotási bizottság ülésén, illetve plenáris ülésen vitáznak. A program végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat elfogadásra vagy elutasításra kerül. A „játék” kimenetelét az befolyásolja, hogy az egyes frakciók hogyan tudják megnyerni a más véleményen lévőket maguknak. A meggyőzésre azért lesz szükség, mert minden frakció egyenlő létszámban képviselteti magát. A program végén a résztvevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.

Helyszín: Országház (1055 Budapest, Kossuth tér 1-3.)
Időpont: Az ülésnapra 2021. december 9-én (csütörtökön) kerül sor. Felhívjuk figyelmüket, hogy az időpontok a parlamenti programok függvényében változhatnak.

Választható témák:
– közoktatási tanrend
– közbiztonság
– tömegközlekedés fejlesztése
– női kvóta
– közösségépítés segítése
– e-sport intézményesítése
– klímavédelem
– mindennapos mozgás
– bruttó nemzeti boldogság
– friss diplomások vállalkozás kezdési támogatása

Résztvevők:
A programon hat hallgatói csoport vesz részt egyidejűleg. A csoportok létszáma maximum 20 fő lehet. Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben ennél kevesebb hallgatóval érkeznek, az a szavazáson hátrányt jelenthet a többi csoporthoz képest. A csoporttagokat javasoljuk úgy összeválogatni, hogy a csoportba többféle érdeklődésű, tudású hallgató tartozzon.

Jelentkezés módja:
A programra jelentkezni a csatolt jelentkezési lap és egy előre megírt törvényjavaslat, valamint logóval ellátott frakcióprofil visszaküldésével lehet. A rendezvényre bármely felsőoktatási intézmény jelentkezhet az intézmény adatainak és egy – a felkészülést segítő – oktató adatainak megadásával. A programon vegyes – több intézmény képviseletében jelentkezett – csoportok is részt vehetnek, ekkor is kérjük a felkészítésért felelős oktatót feltüntetni. A jelentkezési lapon kérjük feltüntetni egy kapcsolattartó adatait is. A hatályos Kormányrendelet értelmében a rendezvényen kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal vagy applikációval rendelkező személyek vehetnek részt.

Jelentkezési lap elérhető itt >>>

Határidők:
Jelentkezés: 2021. november 12. (péntek) 9:00-ig.
Résztvevők kihirdetése: 2021. november 15. (hétfő) 16:30-ig.
Győztes javaslat kihirdetése: 2021. november 22. (hétfő) 16:30-ig.
Módosító javaslatok, beosztás megküldése: 2021. december 2. (csütörtök) 9:00.

A felkészüléshez szükséges dokumentumokat a nyertes törvényjavaslat kihirdetése után küldjük meg.

További kérdések esetén az alábi elérhetőségek egyikén tájékozódhatnak: Andrási Réka +36 1/441-4405 mintaparlament@parlament.hu