Keressük az újabbnál újabb érdekességeket a világhálóról. Íme következő bejegyzésünk, amely a MEMETIKA érdekességeit és fogalmát tárgyalja.

Forrás: http://www.technet.hu/hir/20100521/bikicsunaj_es_tarsai_-_magyar_memek/

3

“A memetika, ahogy a mémek kutatásával foglalkozó tudományt hívják, nem új keletű kuruzslás, ahogy első hallásra tűnik. Richard Dawkins 1975-ben Az önző gén című művében írja le először a fogalmat, amikor is az evolúciós fejlődés elemeit látja megjelenni a kulturális javak terjedése kapcsán. Az amerikai haditengerészeten kívül akkor még nem sokan használtak internetet, a szervezet pedig nem a kulturális javak terjesztésével foglalkozott akkortájt, tehát a fogalom semmiképpen sem az internetboom következményeként jött létre, pusztán a digitális forradalom után látjuk, hogy Dawkins-nak nagyon is igaza volt. A könyv eredeti példái szerint mémek a következők: dalok és slágerek, szólások, metafizikai hiedelmek, öltözködési szokások vagy a boltív építés évszázadok alatt kialakult szabályai, technikái.

A mém-kutatók (mert hogy ilyenek is vannak, még Magyarországon is) azt állítják, hogy a mémekre ugyanolyan természetes szelekció hat, mint a biológiai evolúció során az élőlényekre. A variáció, a mutáció, a versengés és az öröklődés befolyásolják az adott mém reprodukciós sikerességét. A mémek alakítják az befogadók viselkedését, cselekedeteit arra ösztönözve őket, hogy terjesszék, másolják, továbbküldjék, átalakítsák, felhasználják, hogy ez által „szaporodhassanak”, terjedhessenek.”

Az olvasott cikkeket ismét egy csokorba rendeztük, amelyek a Kvantitatív Módszerek Tanszék oldaláról érhetők el az „Érdekességek a világunkból” menüpont alatt.

Jó szórakozást kívánunk! 😀