Veszprém közlekedés2015. november 23-án Logisztika II. óra keretében a Gazdaságtudományi Kar vendége volt Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Kovács Zoltán a Városüzemeltetési Iroda vezetője. Az alábbiakban Liska Fanny, nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakos hallgató beszámolója olvasható a látogatásról.

“2015. november 23-án Logisztika II. óra keretében vendégünk volt Porga Gyula, Veszprém város polgármestere és Kovács Zoltán, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.

A találkozó apropója a tervezett intermodális pályaudvar építése volt, ám ezen kívül több más, a város közlekedését érintő témakör is felmerült. Négy előadást hallgattak meg a városvezetéstől érkezett vendégeink, majd elmondták véleményüket a kérdéskörben és meghallgatták a hallgatók javaslatait is.

Szó volt a belváros kiskereskedelmi egységeinek áruellátásáról, amelyre két szemléletes megoldási javaslatot mutatott be Bangó Zsófia “Citylogisztika Veszprémben” című előadásában. Ennek kapcsán főként a Kossuth utcán lévő üzletek áruellátási folyamatairól beszélgettünk. Németh Tamás “A tervezett veszprémi intermodális pályaudvar előzetes hatástanulmánya” címmel készített előadást, kérdőíves felmérés alapján. Szó esett ennek a fejlesztésnek az előnyeiről és a város lakóival történő elfogadtatás nehézségeiről. Sokat beszéltünk a helyi buszközlekedés fejlesztési lehetőségeiről, kiemelve az útvonalak optimalizálásának és az utastájékoztatás korszerűsítésének fontosságát. Nagy Viktória jóvoltából megismerhettük, hogy milyen körforgalom típusok léteznek, majd Magda Petra “Veszprém belvárosi közlekedésének fejlesztési lehetőségei” című TDK munkáját bemutatva szimulációkkal szemléltette, hogy a McDonald’s és a Csolnoky Ferenc Kórház előtti lámpás kereszteződés forgalmát hogyan lehetne gördülékenyebbé tenni, két körforgalom segítségével.

Rendkívül élénk eszmecsere bontakozott ki az előadások kapcsán. Polgármester úr közvetlensége és érdeklődése a hallgatók nézőpontja és véleménye iránt nagyon megtisztelő volt. Mindkét vendégünk felajánlotta, hogy az önkormányzat bármikor szívesen nyújt segítséget azoknak a hallgatóknak, akik tanulmányok, szakdolgozatok, TDK dolgozatok keretében városfejlesztési témakörökben gondolkodnak.”