Lin Pernille: Timeless Books CC

Lin Pernille: Timeless Books CC

Lezárult a 2010-es keresztféléves eljárás: a felsőoktatási intézmények január 15-én döntöttek a februárban induló képzések ponthatárairól. A közel hatezer jelentkezőből több mint 4500-an nyertek felvételt. Az Oktatási Hivatal valamennyi jelentkezőnek besorolási döntést küld, a felsőoktatási intézményektől pedig felvételi döntést kapnak a felvettek.

A felsőoktatási intézmények 2010. január 15-én megállapították a ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy 5936 jelentkezőből 4567 főt vettek fel keresztféléves képzésre. Mesterképzések 3550-en, felsőfokú szakképzésben 417-en, költségtérítéses alapképzésben pedig 412-en kezdhetik meg tanulmányaikat 2010 februárjában.

A keresztféléves felvételi eljárásban a felsőoktatási intézmények 3291 államilag támogatott és 259 költségtérítéses hallgatót vettek fel a mesterképzésekre. Az államilag támogatott mesterképzésre felvett hallgatók közül legtöbben (43 %) a gazdaságtudományok képzési területen kezdhetik meg a tanulmányaikat.

A ponthatárok megállapítása után az Oktatási Hivatal minden jelentkezőnek ún. besorolási döntést küld. Ez tartalmazza, hogy a jelentkező felvehető-e bármely általa megjelölt képzésre, és ha igen, melyikre, valamint tájékoztat a jogorvoslat lehetőségéről, módjáról is. Amennyiben a jelentkező besorolást nyert valamely jelentkezési helyére, akkor az illetékes felsőoktatási intézménytől külön értesítést (felvételi döntést) kap, amely tartalmazza az esetleges további teendőit is, pl. a beiratkozás helyét és idejét.

A jelentkező az általa kért elbírálási sorrend alapján az első olyan helyre nyer besorolást, ahol elérte a megállapított ponthatárt. Nem vehető fel az a pályázó, akinek a felvételi összpontszáma nem éri el a felvételi ponthatárt, aki nem rendelkezik a képzéshez szükséges megfelelő végzettséggel vagy akinek az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de az egyéb jogcímen adható többletpontok nélkül számolt pontszáma nem éri el a jogszabályban meghatározott minimum pontszámot (alap-, illetve egységes, osztatlan képzésben 200 pont, felsőfokú szakképzésben 140 pont).

Azok, akik jelentkeztek, de nem nyertek besorolást februárban induló képzésre, az általános eljárásban újra próbálkozhatnak: 2010. február 15-ig jelentkezhetnek a szeptemberben induló képzésekre. (Forrás: Felvi, OKM)

A Pannon Egyetem Felsőoktatási Minőségi Díjjal kitüntetett Gazdaságtudományi Karán a keresztféléves jelentkezések ponthatárai megtekinthetők itt.