Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

Vajon naponta hány liter vizet használ fel egy luxus wellness fürdő? És hány kilowatt energiára van szükség a víz forgatásához és a medencetér hűtéséhez/fűtéséhez? Napi hány törölközőt és fürdőköpenyt mosnak ki egy day-spaban? Meddig terhelhető a környezet ezekkel a gombamód szaporodó mega-létesítményekkel?

A wellness turizmus kapcsán talán legkevésbé a fenntarthatóság fogalma jut eszébe nem csak a laikus turistának, de bizony a szakembereknek sem. Az ITB Wellness Experts Forum fő témája a fenntartható fürdő- és hotelfejlesztés volt, melynek kapcsán több világszerte elismert wellness létesítmény példáját ismerhették meg az érdeklődők.

A fenntarthatóság szempontjából Európa egyik vezető wellness hotelje az olasz Lefay Resort & SPA Lago di Garda. A szálloda rendkívül nagy hangsúlyt fektet az energiatakarékosságra, számos olasz és nemzetközi „öko-díjat” mondhat magáénak, mint például a Green Globe Certification (nemzetközi) és az Environment-friendly Innovation Award.

Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

De mit is tehet egy komoly wellness létesítményt is magában foglaló szálloda a minél inkább környezetbarát és öko működés érdekében? Első lépésként említsük meg az épület tájba való illeszkedését. A hotel épületének kialakítása során nem a modern építészeti trendek követése, hanem a környező tradicionális stílushoz való alkalmazkodás volt az elsődleges szempont, annak érdekében, hogy a Garda-tó partjáról feltekintve a környező dombságra, ne különüljön el élesen a hotel épületegyüttese az összképtől – ehhez természetesen a felhasznált anyagok tájba-illősége is nélkülözhetetlen. A levegőből nézve fel sem tűnik, hogy egy nagy hotelkomplexum felett repülünk el, mivel az épületek tetejét kertek borítják, a környékre jellemző növényekkel. Az esztétikai szempont mellett ennek az épületek hőmérsékletszabályozásában is fontos szerepe van. Ez utóbbi kapcsán az építészek nagyban támaszkodtak a táj adottságaira is, kihasználva a napsütötte lankákat.

Kiemelendő néhány energiatakarékossági megoldás is. A faaprólékkal működtetett biomassza berendezés a létesítmény hőenergia igényének 70%-át biztosítja, mintegy 510 tonnával csökkentve a CO2 kibocsátást. Szintén a hőmérséklet szabályozásában – tehát a fűtés mellett a hűtésben is – játszanak szerepet a mikroturbinás generátor berendezések, melyek metángázzal működnek, és hatalmas mennyiségű elektromos és hőenergia előállítására képesek. A terület déli fekvését kihasználva természetesen elengedhetetlen a nap energiájának felhasználása, melyet az étterem tetőszerkezetén elhelyezett napkollektorokkal gyűjtenek össze. Ezen rendszerek más egyéb berendezésekkel együtt gyakorlatilag a hotel és spa energiaszükségletének legnagyobb részét elő tudják állítani.

Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

Forrás: lagodigarda.lefayresorts.com

Végül egy igazi unikum a környezettudatosság jegyében: az energiatakarékosság mellett egy wellness hotelben fontos szempont, hogy a vendégeket semmilyen káros hatásnak ne tegyük ki – még a láthatatlan wi-fi hullámoknak sem. Éppen ezért a szálloda területén mindenütt csak kábelen keresztül lehet csatlakozni a világhálóhoz – ami az igazi feltöltődés és kikapcsolódás során talán nem is annyira fontos.

Ha további érdekességekre vagytok kíváncsiak az öko-barát wellness létesítménnyel kapcsolatban, látogassátok meg az alábbi honlapot. További jó böngészést kívánok!