Susánszky_János_nemzetközi_emlékverseny_miskolcA karunk hallgatóiból álló PEstel Consulting Kft. csapatának az esettanulmány-megoldó versenyeken elért szép helyezéseiről már beszámoltunk, s most folytatjuk a beszámolót, ugyanis a csapat az  április 22-24-én Miskolcon megrendezett IV. Susánszky János Nemzetközi Esettanulmány-megoldó Emlékversenyen szintén részt vett, és első helyezést ért el. Helyezésükhöz ezúton is gratulálunk! Az alábbiakban a csapattagok beszámolója olvasható.

“A Miskolci Egyetem által megrendezett esettanulmány-megoldó versenyen, A PEstel Consulting Kft. felállása némileg megváltozott. A csapat tagjai Domján Enikő Mária (turizmus alapszak), Horváth Krisztina Barbara (számvitel mesterszak), Muszka Aliz Beatrice (vezetés és szervezés mesterszak) és Simon Brigitta (számvitel mesterszak).

A verseny előtti a csapat tagjai 1,5 hónapban hetente 1-2 alkalommal felkészítő tréningen vettek részt, Hargitai Dávid Máté (phd hallgató) témavezetésével, aki igyekezett korábbi tapasztalatait átadni. A találkozókon régebbi esettanulmányokat dolgoztak ki, különböző módszertanokat és a problémamegoldás menetét beszélték át. Ennek eredményeképpen egy jól felkészült, magabiztos csapat indulhatott el a versenyen.

A Dr. Susánszky János emlékversenyen a csapatok 8 órát kaptak az esettanulmány feldolgozására, a vezetői jelentés, valamint a prezentáció elkésztésére. A szűkösen rendelkezésre álló idő minden csapatnak, így számunkra is problémát jelentett, ugyanakkor csapatunk igyekezett a fő problémákra fókuszálva, átfogó megoldási javaslatot kidolgozni a vállalat számára. Az eset egy barkácstermékeket, kertészeti árucikkeket, játszótereket, és építőanyagokat forgalmazó kisvállalkozásról szólt, mely cég a gazdasági válság hatására, valamint a multinacionális cégek által gyakorolt nyomás hatására több problémával szembesült.

A megoldandó feladatban egy középvállalkozást állítottak a központba, amelynek fő tevékenysége kertészeti, lakberendezési és barkács termékek forgalmazása és gyártása volt. Az esettanulmányból kiderült, hogy komoly problémák adódtak a készletgazdálkodási rendszerben, amely megoldására mi új informatikai rendszerek, az RFID és CRM rendszerek, valamint a LEAN szemlélet bevezetését javasolta a csapat

A szervezeti struktúra átalakítására is kitértek, négy új munkaerő, contoller, IT munkatárs, logisztikai vezető és egy marketing szakember felvételét látták szükségesnek, mivel így az ügyvezetőt és a gazdasági igazgatót lehetett tehermentesíteni. Véleményük szerint a vállalati marketing is átalakításra szorult, ezért új eszközök, mint pl. ATL és BTL elemek alkalmazását javasoltuk. Mivel korábban teljesítményértékelő rendszert nem vezettek be, ezért mi bemutatták a Balanced Scorecard rendszert, mely nagyban hozzájárul a vállalat hatékony működéséhez. A prezentációnkban bemutatták az optimista és realista szkenáriókat is, amelyekre kockázatelemzést is készítettek.

A vállalat rendelkezett franchise rendszerrel is, de mi úgy gondoltuk, hogy először a problémákat szükséges megoldani, és ezután lehet a franchise rendszert bővíteni. Továbbá előrejelzést is készítettek az üzemi eredmény alakulására, valamint pénzforgalmi tervet is összeállítottunk a következő öt évre.”

A csapat a zsűri elmondása szerint határozott kiállásával, felkészültségével és a javaslat életszerűségével nyerte el az I. helyet, megelőzve így a dobogón másodikként végzett Corvinus Egyetemet, és a harmadik helyezett Miskolci Egyetemet.”