Gasparetz András, a Magicom Kft. ügyvezető igazgatójának adományozták a 2013-ban alapított Pannónia Felsőoktatásáért díjat, miután mintegy 30 évnyi munkássága alatt sikerült hidat építenie az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői közé. Interjú Dr. Kovács Zoltánnal, a veszprémi Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánjával.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban esik szó arról, hogy gyakorlatiasabb legyen a felsőoktatás, de valójában ez csak akkor valósítható meg, ha az oktatási rendszer és a végzett hallgatók között szorosabb kapcsolat alakul ki. Szerencsére, egyre több példa van erre a Pannon Egyetem falai között, hiszen a bolognai folyamat alatt is megkérdezte az intézmény vezetése a vállalatokat, hogy mit tanítsanak, s most, a 2015 februárjában bevezetett duális oktatási rendszer kapcsán is megtették ezt. Ennek a nyitott kommunikációnak köszönhető, hogy többféle gyakorlati rendszer is létrejöhetett, nyilatkozta Dr. Kovács Zoltán, a veszprémi Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

30 évnyi munka van benne

Gasparetz Andrással nagyon régi kapcsolatot tudhat maga mögött a Pannon (korábban Veszprémi) Egyetem, hiszen szinte elsőként – még 1987-1988 között – jelent meg vállalati szakemberként, hogy új eszközökkel segítse a gyakorlati oktatást. Már akkor is konkrét problémákat tartalmazó gyakorlati feladatokat hozott a diákoknak. Ugyancsak Gasparetz András munkásságához köthető, hogy az intézmény, még az Ethernet hálózat elterjedése előtt PCnet majd Arcnet kártyákat kapott, később pedig vállalati kapcsolatait vetette be, hogy a General Electric szervert adományozzon az egyetemnek.
Címzetes Egyetem Docensként, oktatóként évek óta tanít irodaszervezést és irodaautomatizálást. Valószínűleg az ő szakmai tudása is elég lenne, de a beadandó feladatok bírálatához gyakorlati szakembereket is meghív, hogy még több szempontrendszer szerint kaphassanak visszajelzést a hallgatók. „Továbbá részt vesz a minőségügyi szakmérnöki képzésben is, ennek köszönhetően üdvözölhetjük az egyetemen Herger Tamást, az SAP képviseletében. Mindezek mellett nagy szerepet vállal az oktatás játékossá fejlesztésében, a tananyag digitális tartalommá alakításában, valamint diplomamunka témákat is vezet” – sorolja Dr. Kovács Zoltán.

Diplomaátadó ünnepség

Fontos még megemlíteni, hogy Gasparetz András az utóbbi időben egyre nagyobb részt vállal az idén immáron XV. alkalommal megrendezésre kerülő Tímár László Tanulmányi Emlékverseny és Esettanulmányi Megoldó Versenyek szervezésében, az eset szakmai kidolgozásától kezdve a szponzorok toborzásán át, egészen a gyakorlati szakemberekből álló zsűri megnyeréséig. „Miután a szakmai zsűri nagyvállalatok vezetőiből áll, akik személyesen is részt vesznek a versenyeken, élő kapcsolat állhat fenn az iparági szereplők, az oktatási intézmény és a hallgatók között” – sorolja Gasparetz András érdemeit Kovács Zoltán. „Amit a díjjal visszaadtunk most, az csupán a töredéke mindannak, amit kaptunk tőle” – hangsúlyozta a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja.

A Pannónia Felsőoktatásáért díjról

A Pannon Egyetem szenátusa 2013-ban alapította a Pannónia Felsőoktatásáért díjat, a felsőoktatás megújításában, a hálózatfejlesztésben, megreformálásban végzett kiemelkedő tevékenység elismeréseként. A díjat ez idáig Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Dénes Sándor, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere, illetve Porga Gyula, Veszprém polgármestere, vehette át. 2016-ban pedig Gasparetz András, a MagiCom Kft. ügyvezető igazgatójának munkáját ismerték el.

Írta: Sebők Viktória

Sebők Viktória interjúja Gasparetz Andrással itt olvasható.>>>