Poloska-fürkészlegyek

Poloska-fürkészlegyek

Rahmé Nikola rovarfotós „Összetett szemmel” című, zseniális fotókiállítása 2014. szeptember 8-tól november 1-ig látható a Turizmus Intézeti Tanszék Folyosógalériáján (Pannon Egyetem, Veszprém, Egyetem u 10. A épület 1. emelet). A kiállítás anyaga Magyarországon előforduló állatfajokat ábrázol fókuszsorozatos eljárással. Az eljárás lényege, hogy a különböző élességi síkokban készült képeket a számítástechnika segítségével egy képpé fűzi össze, új távlatokat nyitva ezzel a rovarok világának megismerésében. Lélegzetelállító a rovarok összetett szemein megcsillanó vízcsepp, a szőrükre ragadó virágpor, vagy az egzotikus formájú csápok ilyen szokatlanul közeli látványa. A kiállítás különösen azoknak lehet érdekes, akik a rovarokban legtöbbször csak apró, szürke, ártalmas élőlényeket látnak és soha nem hajolnak közelebb hozzájuk, hogy megismerjék idegen, ám nagyon is földi világukat! Gyere el, győződj meg róla Te is!

Rahmé Nikola gyermekkorától csodálója a rovaroknak és ismerkedik titokzatos kalandokkal teli világukkal. Kezdetben a díszbogarakra szakosodott, később bővítette tudását azok tápnövényeivel, s egyúttal a magyarországi flórával is. Fényképezni a 2000-es évek elején kezdett. A bogarak élőhelyükön való megörökítése mind nagyobb kihívást jelentett számára, s eközben fokozódó érdeklődéssel fordult a tágabban vett rovarvilág felé. Kedvenceivé váltak a kétszárnyúak, elsősorban a legyek, melyekkel a kiállításon is nagy számban találkozhatunk.

Sávos szitakötő portréja

Sávos szitakötő portréja

2007-ben a fotós egy új technikával, a fókuszsorozatos eljárással kezdett el dolgozni. Ennek az eljárásnak az előnyeit először a tudományos, taxonómai cikkek ábráinál látta, amelyek rendkívüli minőségben jelenítettek meg aprólékos részleteket is feltáró mikroszkopikus nagyítású képeket.

Rahmé Nikola képei két kategóriába sorolhatók. Készít stúdió körülmények között preparált, azaz élettelen ízeltlábúakról nagy részletességű és esetenként erős nagyítású felvételeket, illetve természetben, élő állatokat bemutató képeket. A számítógépen végzett utómunkával kialakult látvány a legtöbb esetben még a fotós számára is új világot nyit meg, amit szeretne minél több érdeklődővel megosztani.