Creative Commons licence

Creative Commons licence

A matematikától sokan tartanak, félnek, “paráznak”. Van egy rossz hírünk és egy jó ezzel kapcsolatban – melyikkel kezdjük? 🙂

A rossz hír az, hogy a matematikát sajnos nem lehet megúszni egyik gazdasági szakon sem, matekot kell (és lehet) tanulni, ráadásul mindegyik szakon ugyanannyit, akár turizmus-vendéglátás, akár számvitel alapszakra jelentkeztek. A matek tartalma szűkített, kifejezetten a további tantárgyakban használt műveletekre – mint differenciál-és integrál-számítás – koncentrál.

A jó hír az, hogy vannak remek matek-könyvek, pl. a Bolyai-sorozat, amely kézenfog és segít a matektanulásban, fokról fokra építi fel a feladatokat – az egyszerűtől a legnehezebbig. Ezen kívül Triviális címmel ingyen korrepetálások vannak, amelyet bárki igénybe vehet, akinek gondja akad a tantárgyban.

A tapasztalatunk azonban az, hogy a probléma jellemző oka az, hogy a matematikát nem folyamatosan tanulják a hallgatók, hanem az első nagydolgozatnál (zárthelyinél) kb. a 7. héten szembesülnek azzal, mennyi tananyagot kell(ett volna) elsajátítani és akkor kapkodnak: 7 hétnyi tananyagot pedig nem lehet egyik napról a másikra bepótolni. A megoldást ebben a helyzetben az jelenti, ha a feladott 1-2 házifeladatot megoldjuk az első órától kezdve, vagy ha ehhez nincs kedvünk adott alkalommal, akkor legalább végigolvassuk az órai anyagot, hogy a ráépített előadást, vagy gyakorlati részt könnyebben érthessük meg.

Alapszakjaink itt érhetők el.