A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2020. augusztus 2-8. között harmadik alkalommal rendezte meg nagy sikerű angol nyelvi és képességfejlesztő nyári táborát középiskolások számára.

A tábor célja, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élő, tanuló diákok kedvet kapjanak az angol nyelv tanulásához és használatához, és segítséget kapjanak saját tanulási stratégiájuk kialakításához. A nyári tábor célcsoportját olyan középiskolás diákok alkotják, akik hátrányos helyzetű térségben élnek, tanulnak és családi hátterük nem engedi meg, hogy idegen nyelvtudásukat, képességeiket iskolán kívüli programokon is fejlesszék.

A tábor során hétfőtől péntekig délelőtt és a délután egy részében angol nyelvórákon vettek részt a diákok. Az interaktív szókincsbővítő és nyelvtani feladatok mellett, az angol nyelv aktív használatát is gyakorolták, és képességfejlesztő tréningeken vettek részt. A nyelvoktatást követően aktív szabadidős programok keretében ismerhették meg Veszprém és környéke nevezetességeit. Hétfőn énekes-zenés idegenvezetés során fedezték fel a királynék városát, kedden az állatkertbe látogattak el, szerdán Tihany és Balatonfüred látnivalói következtek balatoni hajókázással egybekötve, csütörtökön az elmaradhatatlan balatoni strandolás, pénteken pedig a balatonfűzfői bobpálya és kalandpark szolgáltatta az izgalmakat a diákok számára.

A tábor célja az is, hogy a résztvevő diákok megismerjék a Pannon Egyetem képzéseit, bepillantsanak a veszprémi egyetemisták életébe, és a továbbtanulási döntés meghozatala során a Pannon Egyetem is szerepeljen a lehetséges opciók között. Mészáros Vivien másodéves kereskedelem és marketing alapszakos hallgató 2018 nyarán még középiskolás diákként vett részt az első English Week-en, jelenleg pedig hallgatói demonstrátorként segíti a szervezők munkáját.

„A Pannon Egyetem angol tábora lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy egy héten át bővítsék a tudásukat, miközben új ismeretségeket szereznek és barátságokat kötnek. Két évvel ezelőtt én is részt vettem a programban, éppen ezért tudom, hogy milyen hasznos és élménydús az English Week. Jó volt visszatérni kísérőként, mivel ezáltal egy másik szerepkörben tudtam kipróbálni magam a tábor keretein belül. Szerintem a diákoknak ez egy nagyszerű lehetőség, teli élményekkel, és egy olyan döntés, amit biztosan nem bánnak meg.” – mondta el Mészáros Vivien, hallgatói segítő.

„Amikor megkerestek azzal, hogy szeretnék-e segíteni a tábor lebonyolításában, nem volt kérdés, hogy igent mondjak-e. Ezzel lehetőséget kaptam, hogy a táborozóknak a napi angol mellett bemutathassam szeretett városomat, Veszprémet és a környező települések szépségeit. Szerintem ez a program remek lehetőséget nyújt nem csak a nyelvtudásuk fejlesztésére, de a kikapcsolódásra is, hiszen minden nap új érdekességekkel készülünk nekik.” – mondta el Fux Marcell, hallgatói segítő.

A táborban évente 18 fő vehet részt, amely létszám rekordidő alatt betelt minden évben, hiszen ez egy óriási lehetőség a középiskolásoknak, akik számára a részvétel teljesen ingyenes, a tábor minden költségét a Gazdaságtudományi Kar fedezi.

„Hatalmas élmény volt a Veszprémben eltöltött hetem, főleg a táborozók, szervezők, és az angol tanáraink közvetlensége miatt. Örülök, hogy ezzel a csapattal fedezhettem fel a várost és a környék nevezetességeit, ezzel párhuzamosan pedig frissíthettem az angoltudásom az iskolakezdés előtt.” – osztotta meg a táborral kapcsolatos élményeit Fehér Sándor, aki a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumból érkezett.

„Számomra nem csak az volt az öröm, hogy bekerülhettem a táborba, hanem hogy egy kisebb betekintést nyerhettem az egyetemisták világába is. Sok idő után újra visszaülni az iskolapadba ezúttal olyan érdekes és váratlan érzéssel töltött el, amit nagyon ritkán tapasztaltam. A tábor órái rengeteg újdonságot adtak számomra az angol nyelvből, amit a jövőben biztos, hogy hasznosítani tudok, és szeretnék is. Nagyon hálás vagyok ezért a tanárnőnek és a tanár úrnak. A délutáni vidám és színes programok nem csak önfeledt nevetést, hanem rengeteg új barátot adtak. Jó volt egy olyan tábor része lenni, ahol nem csak a szórakozás, hanem a tanulás is fontos szerepet kapott, mégis kivétel nélkül mindenki jól érezte magát.” – számolt be tapasztalatairól Fekete Tícia, a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium tanulója.

„A nyári tábor hatásaként azt várjuk, hogy a résztvevő középiskolások önbizalma, céltudatossága nő, és jól meg tudják határozni, hogy mik a terveik a következő 5 és 10 évre, és ehhez milyen feladatokat, tevékenységeket kell elvégezniük. Szeretnénk kialakítani a folyamatos tanulás igényét az idegen nyelv elsajátítása kapcsán. Bízunk benne, hogy a tábor során megismert nyelvtanulási módszerek, valamint az érintett témakörök javítják majd a tanulmányi előmenetelüket és segítik őket a nyelvvizsga megszerzésében, amely nagyban hozzájárul a felsőoktatásba való bekerülésükhöz.” – mondta el Dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.