Váradi Ágnes ERASMUS élményei

“Életem egyik legjobb döntése az Erasmus programban való részvétel volt. Választásom Bayreuth városára esett, mely Németországban, azon belül Felső-Frankföldön (Oberfranken) fekszik. Azért döntöttem a Bayreuth-i Egyetem mellett, mert itt találtam a szakomnak, a nemzetközi gazdálkodási szaknak, megfelelő képzést. A várost a világ zenekedvelői Wagner városaként tisztelik, és itt halt meg híres zeneszerzőnk, Liszt Ferenc. Bayreuth nagy történelmi múltra tekint vissza, és számtalan látványossága van (Operaház, Festspielhaus, kastélyok, parkok, sétálóutcák).

Fotó: Váradi Ágnes

Fotó: Váradi Ágnes

Amikor ideérkeztem kedvesen fogadtak és szívesen segítettek akár a beköltözésben, akár az útbaigazításban. Elsőként bementem az erasmuszos irodába és információt kértem a továbbiakról. Az ottani koordinátortól kaptam egy mappát egyetemi- és várostérképpel, buszmenetrenddel és egy füzettel, melyben a leendő programokat találtam.
Fontos, és aki Németországba megy tanulni, annak mindenképpen ajánlom, hogy a helyi Egészségpénztárba jelentkezzen be. Ehhez nem kell más, csak az érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya.
A másik fontos feladat utána nézni, hogy a Magyarországon megnyitott EUR-s MASTERCARD vagy VISA kártyát elfogadják-e. Nekem sajnos nem, ezért nyitnom kellett egy új német EUR-s számlát a Sparkasse-nél. Nem mondanám, hogy egyszerű volt mindent elintézni és kezdetben mindent megérteni németül, de nem lehetetlen. Azért is kellett számlát nyitom, mert a kollégiumi díjat innen vonták le. Mivel Bayreuthban éltem előírták, hogy be kell jelentenem magam a tanácsházán is.  Itt kaptam egy füzetet, melyben rengeteg belépő volt, a különböző múzeumokba, a strandokra és egyéb fesztiválokra. Nem sokkal később megérkezett a diákigazolványom (Studentenausweis), mellyel igazolni, hogy egyetemista vagyok, a testnevelési tanszékre és a menzára is ezzel lehetett menni, valamint ezzel a kártyával ingyen  utazhattam a városon belül illetve a város 25 km-es körzetében.
Az Erasmusos diákok számára különböző kirándulásokat (Passau, Würzburg, Bamberg, Köln), múzeumlátogatásokat, koncerteket, közös főzéseket és bulikat szerveztek. Sok országból tanulnak itt fiatalok, voltak köztük spanyolok, törökök, olaszok, szlovákok, franciák, németek, afgánok, kínaiak, koreaiak, finnek, észtek, afrikaiak, csehek. Ebben a nemzetközi társaságban egyedül érkeztem a Pannon Egyetemről, de érkeztek magyar diákok a Pécsi Egyetemről is.
A kollégiumom az egyetemtől körülbelül 5 percnyire található (egyágyas szoba, közös konyha 6 emberre). A kollégium sok épületből áll, több szinttel, hasonlított egy lakóparkra. Így nagyobb lehetőség nyílt a diákoknak a gyorsabb, egyszerűbb ismerkedésére. Gyakran szerveztünk közös programokat az itt lakókkal, vacsorázást, grillezést, nemzetközi főzést (mindenki a saját nemzetének megfelelő ételt készített), szülinapi bulikat, koktél partit, és több napos kirándulásokat is (Prága, Berlin, Nürnberg).

Fotó: Váradi Ágnes

Fotó: Váradi Ágnes

Az egyetemen az erasmusos diákoknak tartottak külön órákat is. A szorgalmi időszak április közepétől július közepéig tart. Vizsgázni csak egyszer lehet, pótvizsga lehetőség októberben van. Külön kérelmet kell benyújtani ahhoz, hogy a külföldi diákok vizsgadolgozatát előbb kijavítsák.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy vegyen részt az Erasmus programban. Nem csak az ország és a kultúra megismerése, hanem a nyelvgyakorlás miatt is. Amikor elindultam otthonról, nehézséget okozott angol nyelven megszólalni (német az első nyelvem). Most már bármikor váltok angolról németre és németről angolra. És persze nem utolsó sorban életre szóló barátságokat lehet kötni. Nekem sikerült és nagyon sok meghívást kaptam a barátaimtól. Mindez, amit leírtam csak egy töredéke volt ennek a félévnek. Én soha nem fogom elfelejteni.  Remélem, kedvet kaptatok egy nagyszerű kalandra. Ha kérdésetek van, bátran forduljatok hozzám!”

Ágnes élményeit megnézhetitek videóban is itt:
http://www.youtube.com/watch?feature=plcp&v=maCdDskAwug&nomobile=1