Fotó: Kalmár György

Fotó: Kalmár György

“2011. február 15-én részt vettem egy kulturális, gasztronómiai kiállításon a Brüsszeli Magyar Intézetben. A bemutató célja, a Badacsony Régió bemutatása volt, amely hat településből áll: Ábrahámhegy, Badacsonytördemic, Badacsonytomaj, Káptalantóti, Salföld és Szigliget. A rendezvényen bemutatásra kerültek ennek a hat településnek a gasztronómiai, kulturális, építészeti, művészeti, természeti és történelmi értékei. A kiállításon köszönetet mondott Hernyes Zoltán, belga nagykövet úr és Dr. Reinhard Bettzuege, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete. Továbbá megnyitó beszédet mondott Kovács Norbert úr, a Veszprém Megyei közgyűlés alelnöke, és Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere.

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy beszélgethettem, tapasztalatokat cserélhettem belga szakemberekkel, találkoztam az Európa Parlamentben dolgozó magyar fiatalokkal, akiket megpróbáltam meggyőzni, hogy nyáron látogassanak el hozzánk, ismerjék meg a régiót, élvezzék a Balatont vagy kiránduljanak a hegyekben. A kiállításon azzal kedveskedtünk belga vendéglátóinknak, hogy a Vino Vulcanum borlovagrend tiszteletbeli taggá fogadta a „Manneken Pis”-t, amely Belgium jelképe.

Fotó: Kalmár György

Fotó: Kalmár György

Tapasztalatom szerint, nagyon jó hatást keltett az érdeklődőkben a kiállítás, hiszen nem minden nap láthatnak néptánc bemutatót, vagy kóstolhatnak meg kiváló badacsonyi borokat, fogyaszthatnak mangalicából készült kolbászt.

A nemzetközi kiállítások fontos szerepet játszanak a turizmusban, hiszen kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek megismerkedjenek egy távoli régió gasztronómiai, kulturális, építészeti, művészeti, természeti és történelmi értékeivel. Bízom benne, hogy a jövőben is részt vehetünk hasonló kiállításokon, bemutatókon, hiszen ez kiváló megjelenési lehetőség egy térség számára.”

Vincze Péter, Turizmus-vendéglátás szakos hallgató