arrival above swedenAmikor március közepén kiderült, hogy már a zsebemben tudhatom a féléves svédországi Erasmus ösztöndíjamat, madarat lehetett velem fogatni. Az ezt követő időszakban, amikor csak alkalmam nyílt rá ezt ünnepeltem és hangoztattam. Nem tagadom, az elsődleges cél az északi országok közül nem Svéd-, hanem Finnország lett volna, ennek ellenére maga a tudat, hogy alkalmam nyílik egy a miénktől teljesen eltérő kultúrával rendelkező északi országban eltölteni fél évet teljesen felvillanyozott. Blogbejegyzéseimben Svédországot, az itteni embereket és lehetőségeket szeretném bemutatni.

Az előkészületi részekkel nem húznám az időt, mivel Svédországba – európai uniós tagország révén – sem vízum nem kell, sem útlevelet nem kell hosszabbíttatni (mivel már a személyi is elég), fertőző betegségek sincsenek, tehát a malária elleni védőoltást is mellőzhetjük. A szokásos repjegy-foglalás és szálláshely-egyeztetés után már bele is vethettük magunkat a nagybetűs svéd valóságba.

Egy kis útravalóként hozzáfűzném, hogy mindent elővételben, neten keresztül célszerű lefoglalni. Egyrészt kényelmesebb, másrészt olcsóbb, mert nem számolnak fel különböző díjakat, adókat, kezelési költségeket. Nos, ha pont ide szeretnétek jönni, ahol mi vagyunk: Dalarna tartomány Borlange ill. Falun nevű városába, akkor a következő alternatívákat ajánlom. Előre szólok nem lesz egyszerű és még rövidnek sem mondanám az utat. Szerintem meg kellene sürgetni azt a teleport gép feltalálást a Mérnöki Karon!

Tehát, indulás Budapestről. Célszerű előre kikeresni, hogy a fapadosok közül ki repít el ide a legalacsonyabb áron, ezeket a repjegy.hu című oldalon érdemes figyelni.  Ha ideértetek Svédországba, akkor számolni kell azzal, hogy bár célállomásként Stockholm van megadva, ettől függetlenül Stockholm külvárosába Skavsta-ra fogtok megérkezni.  Ez a város kb. 80 km-re délre van még Stockholmtól. Teendő a következő: el kell jutni Stockholm központi termináljára, ahonnan busszal, vonattal egyaránt el lehet jutni Borlange ill. Falun városokba. A következő lehetőségek állnak rendelkezésetekre. Stockholm Skavsta reptérről a www.flygbussarna.se című oldalon tudtok buszjegyet foglalni magatoknak Stockholm központi terminálig, ahonnan is busszal a www.swebusexpress.se szolgáltatásait, vagy a www.sj.se vonatközlekedést igénybe véve folytathatjátok utatok a célállomásig.  A buszt azért ajánlanám, mert ők napszaktól függetlenül azonos árral dolgoznak, míg a vonat főszezoni ideje alatti és az éjszakai járatok között háromszoros eltérés is lehet.  

Legközelebb arról írok majd, hogy miért fontos a Facebook elindulás előtt…