P1010022Rengeteg dolog van számomra, ami új és néha értelmetlen, de próbálom megérteni és nem csak megismerni a finn kultúrát, a finnek kapcsolatát szomszédos országaikkal, gondolkodásukat, életüket.

Eddig a leghidegebb -27 Fok volt. Azt hiszem, kezdem érteni, miért is jó a szauna. Használata egyébként tabu téma a finnek számára, mert egyfajta testi és lelki megnyílást jelent. Szinte mindenkinek van otthon szaunája és legtöbbször a család együtt használja, nem ritkán meztelenül szaunáznak. A publikus helyeken külön szaunáznak a nők és a férfiak.

Azért, hogy néhány tévhitet eloszlassak, vagy csak az érdekesség kedvéért: a finn lányok nagy része nagyon bájos arcú és csinos. Nem olyan magasak, nincsenek elhízva. Igaz, legtöbbjük szőke hajú és kék szemű, de szeretik sötétebbre festeni a hajukat vagy épp színesre. A fiúk nagy része nem tejföl szőke! Inkább világos barna hajuk van és kékes szemük. Nagyon félénkek és visszahúzódók, a lányokhoz nem mernek olyan nyíltan közeledni, mint a magyar fiúk. Néhány dolgot nem igazán tudok megszokni, például nagyon sokan sapkában járnak az épületekben és sapkában is esznek. Az ajtót nem nyitják ki a lányoknak, de még előre sem engedik őket, a tanárokat, idősebbeket sem. Otthon sokszor úgy gondoltam, a fiúk neveletlenek, de azt hiszem inkább visszavonom. A finnek általában nagyon-nagyon sok alkoholt isznak. Este 9-ig az élelmiszerboltokban lehet kapni sört, bort és cidert, az Alko nevű üzletekben lehet venni erősebb alkoholt. Este 9 óra után kizárólag a szórakozóhelyeken lehet ilyen italokat kapni. Helsinkiből mennek kompok Stockholmba és Tallinba, amire szívesen fizetnek be a finnek, mert a tengeren adómentesen tudnak vásárolni és lerészegedni…

Úgy gondolom, mindenkiben van valami vágy – akiben akár csak a kérdés is felmerül, hogy külföldi ösztöndíjra jelentkezzen – felfedezni, megismerni, megérteni valami újat. Aztán mikor már távol van az otthonától, észreveszi, hogy saját magát is megismeri egy másik oldaláról. Rájön, hogy sokkal több van benne, mint amit gondolt, a képességek fejlődnek, megtanul magában bízni és megtanulja, hogy sok helyzetben csak magára számíthat. Ha gondolkozol az Erasmus ösztöndíjon, vagy bármilyen külföldi ösztöndíjon, bátran jelentkezz! Az életben egyszer van ilyen lehetőség!